ЗВІТ про проходження виробничо-технологічної практики на підприємстві ПАТ «Ніжинський жиркомбінат», 16600, м. Ніжин, вул. Прилуцька 2, Чернігівської обл. (ID:178130)
Зміст
Вступ .......................................................................................................... 3
1. Вивчення умов підприємства ...................................................................... 5
1.1. Коротка історія розвитку …………………………………………………… 5
1.2. Віддаленість від обласного і районного центрів, ринків збуту продукції, баз постачання ....................................................................................................... 6
1.3. Підприємство як об’єкт управління, організаційно - виробнича та структура управління .......................................................................................... 10
2. Забезпеченість підприємства основними видами ресурсів та ефективність їх використання ....................................................................... 13
2.1. Трудові ресурси ............................................................................................. 13
2.2. Основні засоби підприємства ....................................................................... 18
2.3. Оборотні засоби підприємства ..................................................................... 21
2.4. Матеріально-технічна база підприємства ................................................... 27
3. Фінанси переробного підприємства ............................................................ 30
3.1. Організація безготівкових розрахунків на підприємстві .......................... 30
3.2. Оцінка фінансового стану підприємства .................................................... 31
3.3. Оподаткування підприємства ...................................................................... 34
4. Шляхи і резерви підвищення економічної ефективності й конкурентоздатності підприємства ………………………………………... 35
4.1. Організація та оплата праці .......................................................................... 35
4.2. Планування собівартості продукції на підприємстві ……………………. 37
4.3. Розробка пропозицій щодо фінансової стратегії виробництва …………. 41
Висновки та пропозиції ………………………………………………………… 42
Список використаної літератури ……………………………………………... 44
Зразок роботи
Вступ
Метою виробничо-технологічної практики є: закріплення та поглиблення теоретичних знань шляхом наближення студента до умов виробництва, робота з різноманітною документацією підприємства, участь у виробничій діяльності, ознайомлення з функціональною й організаційною структурами виробництва.
Об'єктом для проходження виробничо-технологічної практики, дослідження і аналізу я обрала ПАТ «Ніжинський жиркомбінат», яке належить до підприємств з переробки насіння олійних культур, а саме: соняшнику, ріпаку, льону, сої. Мій вибір зупинився на цьому підприємстві, тому що олійно-жирова промисловість України – одна зі стратегічних галузей економіки, покликана забезпечувати стійке постачання населення необхідними якісними продуктами харчування.
Головною проблемою для ринку олійно-жирових виробів, як і для всієї олійно-жирової промисловості була і залишається проблема зростання цін на сировину. Наприклад, нині ціни на ріпак в Україні знаходяться на високому рівні і коливаються в межах 7600-7800 грн/т. Це обумовлено скороченням виробництва олійної культури в Україні і в основних країнах вирощування.
Максимальна ціна на насіння соняшнику в Україні в грудні 2013 р. складала 3500 грн/т, мінімальна – 3150 грн/т.
Сьогодні на українському ринку соняшнику спостерігається вкрай слабка торговельна активність. Фермери запитують занадто високу ціну за соняшник, тоді як більшість заводів вже призупинили виробництво до початку нового сезону.Оптова ціна на нерафіновану соняшникову олію на внутрішньому ринку знизилася до 9500-9700 грн/т.
Таким чином, так як олійно-жирова продукція користується постійним і повсюдним попитом у населення, то підприємства з виробництва олійно-жирових виробів мають сприятливі умови для збільшення обсягів виробництва. Однак, тільки правильно організувавши переробку олійних культур підприємство може отримати позитивні результати.
За період практики я ознайомлювалась і вивчала всі сторони виробничо-господарської діяльності ПАТ «Ніжинський жиркомбінат»: управління та менеджмент, організацію та планування, облік та фінанси. Спілкувалась із спеціалістами підприємства з питань виробництва конкретних видів продукції.
Предметом дослідження була організаційна, виробнича та економічна діяльність підприємства.
Інформаційну базу для написання звіту склали статистичні дані підприємства, нормативно правова документація, учбова література, періодичні видання, висновки зроблені в результаті спілкування зі спеціалістами.
Інші роботи з даної категорії: