Зразок роботи
Статтю опубліковано в © Автори журналу «Економічні студії», 2015
© «Львівська економічна фундація», оформлення, 2015
Анотація. Статтю присвячено ознайомленню з культурою харчування в пострадянській Україні та дослідженням ризиків при відкритті власного ресторану або кафе. Для більш ґрунтовної наукової роботи було створено уявне арт-кафе до якого і було застосоване управління ризиками, а саме проведений повний якісний аналіз підприємства (зображена рейтингова оцінка ризиків, побудована матриця «Поле ризиків», складено карту управління ризиками). Завдяки ризик-менеджменту, виявили і розглянули основні помилки власників кафе, ресторанів. В статті також було запропоновано шляхи вирішення помилок та наведені правила для підприємців, що працюють у сфері громадського харчування.
Постановка проблеми. Відносно, Україна – дуже молода держава, тому більшість бізнесу зараз знаходиться на стадії зародження і нагадує сліпих кошенят, адже наші підприємці є першопрохідцями у своїй справі. Заклади громадського харчування є однією з найприбутковіших сфер бізнесу в світі і за статистикою, середній обіг коштів, вкладених у ресторан, відбувається в 5-6 разів швидше, ніж інвестиції, вкладені, наприклад, у магазин одягу [4, ст. 233].
Формулювання цілей статті. Основною ціллю статті є виведення українського бізнесу з рівня пострадянського на міжнародний та покращення вітчизняного сервісу.
Для розрахунку найбільш впливових ризиків на арт-кафе «Бравос» приведемо рейтингову оцінку ризикостворюючих факторів, побудувавши матрицю «Поле ризиків» (таблиця 1), використовуючи бальну систему (від 1 до 10).
Розглянемо більш детально можливі ризики, роблячи висновки з матриці «Поле ризиків».
Складемо карту управління ризиками (таблиця 2).
Висновки. Як ми можемо побачити, що використавши лише якісний аналіз ми вже можемо побачити суттєві мінуси нашого закладу громадського харчування, адже навіть логічно подумавши, то саме персонал, організація та якісь продукції серйозно впливають на фінансові показники арт-кафе чи ресторану. Також,