Зміст
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО – ТЕХНІЧНИМИ ЗАПАСАМИ ПІДПРИЄМСТВА
1.1. Економічний зміст і характеристика матеріально – технічних запасів підприємства
1.2. Види матеріально – технічних запасів та джерела їх формування
1.3. Методологія оцінки стану та ефективності управління матеріально – технічними запасами підприємства
РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ УПРАВЛІНННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ ПАТ «ШПОЛЯНСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД»
2.1. Організаційно – економічна характеристика ПАТ «Шполянський молокозавод»
2.2.Дослідження стану, структури, джерел формування та забезпеченості матеріальними запасами підприємства
2.3. Аналіз ефективності управління матеріальними запасами підприємства
РОЗДІЛ 3. РЕЗЕРВИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО- ТЕХНІЧНИМИ ЗАПАСАМИ ПАТ «ШПОЛЯНСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД»
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ
Термін «матеріальні запаси» широко увійшов у науковий лексикон в таких економічних науках, як економічна теорія, мікроекономіка та економіка підприємства.
Матеріальні запаси – збірний термін, який означає різні речові елементи виробництва, що використовуються переважно як предмети праці в основному і допоміжному виробничих процесах. Матеріальні запаси включають в себе: виробничі запаси, незавершене виробництво, готову продукцію, товари, поточні біологічні активи.
Об’єктом дослідження виступає підприємство харчової промисловості - відкрите акціонерне товариство «Шполянський молокозавод», основною продукцією якого є масло вершкове «Селянське» та суміш рослинно – вершкова «Щедрий вечір».
Оцінка основних показників діяльності підприємства виявив як позитивні, так і негативні зміни в його діяльності. Позитивним є зростання майна, необоротного капіталу, власного капіталу, продуктивності праці, зростання валового прибутку та чистого прибутку, хоча воно є незначним і не перекриває значну суму нерозподіленого збитку підприємства, яка міститься в його балансі. Негативним фактором є зростання поточних зобов’язань, зниження валового і чистого доходу та чисельності працівників.
Проведений аналіз показав, що матеріальні запаси підприємства зростають, показники структури матеріальних запасів свідчать про перевантаженість складів виробничими запасами, які в силу специфіки діяльності підприємства швидко псуються, але позитивним є незначна завантаженість складів готовою продукцією. Також можна зробити висновок, що матеріальні запаси підприємства сформовані в більшій мірі за рахунок довгострокових і поточних зобов’язань.
В цілому, аналіз ефективності використання матеріальних запасів показав, що оборотність матеріальних запасів знизилась в 2010 році, хоча в 2009 році зросла, а матеріаловіддача хоча незначними темпами, але має позитивну тенденцію до зростання.
Таким чином, можна говорити про те, що матеріальні запаси в цілому використовуються ефективно, але підприємство має дуже значний потенціал свого розвитку і розвиток цей має ґрунтуватись перш за все, на покращенні використання матеріальних запасів.
В третьому розділі курсової роботи було розглянуто пропозиції щодо збільшення ефективності використання матеріальних запасів підприємства.
На ПАТ «Шполянський молокозавод» на сьогодні виробляється лише два види продукції – масло «Селянське» та рослинно – вершкова суміш «Щедрий вечір», при чому потужності підприємства дозволяють виробляти близько 750 тон продукції на місяць, а фактично виробляється близько 350-360 тон, що означає, що виробничі потужності використовуються на 47-48%. Тому на сьогодні задля збільшення прибутку підприємство повинно почати більш ефективно використовувати наявні потужності та збільшити випуск продукції, яка приносить більший прибуток і користується стабільним попитом.
Даний проект пропонує розширення діяльності підприємства за рахунок випуску нових видів продукції на існуючому обладнанні та за рахунок закупівлі обладнання у ТОВ «Спецтехсервіс - 99». При цьому планується взяти кредит або залучити інвестиції в розмірі 170 тис.грн. на три роки під 28% річних.
Пропонується виробляти наступні види продукції: молоко 1,5% та 2,5% жирності, сметана 20% і 15% жирності, кефір 1% і 2,5% жирності, біо – йогурт 2,5% жирності, десерт йогуртовий та технічний казеїн. В структурі реалізації продукції найбільшу питому вагу займають: молоко 1,5%, молоко 2,5%, кефір 2,5% та вершково – рослинна суміш «Щедрий вечір». При цьому перегін, що утворюється в процесі виробництва масла, вершково – рослинної суміші та сметани повністю використовується в процесі виробництва. Таким чином, валовий прибуток від реалізації продукції при такій структурі виробництва і реалізації продукції становитиме 22584,348 тис.грн., а рентабельність випуску продукції 47,87%. Завдяки впровадженню проекту дохід від реалізації продукції зростає на 3552,522 тис.грн., податок на додану вартість збільшується на 592,254 тис.грн., чистий дохід від реалізації – на 2960,268 тис.грн. Собівартість реалізованої продукції знижується на 11627,08 тис.грн., валовий прибуток зростає на 14587,348 тис.грн., фінансові витрати від операційної діяльності – на 14587,348 тис.грн., фінансові витрати – на 97,6 тис.грн., фінансові результати до оподаткування – на 14460,748 тис.грн., податок на прибуток – на 3580,187 тис.грн., чистий прибуток на 10880,561 тис.грн.
Перелік графічного і табличного матеріалу:
Рис. 1.1 Поділ обігових коштів, як складової частини матеріальних запасів
Рис.2.1 Організаційна структура ПАТ «Шполянський молокозавод»
Таблиця 2.1 Основні фінансово – економічні показники діяльності підприємства
Таблиця 2.2 Динаміка і структура матеріальних запасів
в 2008-2010 рр., тис.грн.
Таблиця 2.2 Оцінка власного капіталу підприємства, тис.грн.
Таблиця 2.3 Оцінка динаміки та структури залученого капіталу, тис.грн.
Таблиця 2.4 Оцінка ефективності використання матеріальних запасів, тис.грн.
Таблиця 2.5 Підсумкові показники використання матеріальних запасів підприємства
Таблиця 3.1 Вартість необхідного для здійснення проекту обладнання
Таблиця 3.2 Витрати сировини на виготовлення 1 тони продукції
Таблиця 3.3 Структура реалізації продукції
Таблиця 3.4 Затрати на сировину і матеріали в розрахунку на місяць
Таблиця 3.5 Витрати на оплату праці в розрахунку на місяць
Таблиця 3.6 Розрахунок суми амортизаційних відрахувань в розрахунку на рік і місяць
Таблиця 3.7 Оцінка собівартості продукції підприємства за елементами витрат
Таблиця 3.8 Доходи підприємства від реалізації продукції (без ПДВ)
Таблиця 3.9 Співставлення доходів і витрат на виготовлення продукції в розрахунку на рік
Таблиця 3.10 Фінансові витрати на виплату основної суми боргу та відсотків по ньому
Таблиця 3.11 Розрахунок показників ефективності здійснення проекту зміни структури виробництва продукції