Зміст
Завдання 1
За наведеними даними по регіону для 2012 року визначте відносні величини: а) структури; б) координації; в) динаміки.
Зробіть висновки.
Рік Кількість новонароджених у регіоні, тис. осіб
усього у тому числі
у містах у селах
2011 18,7 10,6 8,1
2012 20,2 11,4 8,8
Завдання 2
Випуск та собівартість продукції за підприємствами галузі становили:
Підпри-ємство 2011 р. 2012 р.
собівартість
одиниці про-дукції, грн. кількість вироб-леної продукції,
штук собівартість
одиниці продукції, грн. загальна собі-вартість про-дукції, грн.
1 500 200 510 112 200
2 520 180 525 97 125
Визначте:
1. Середню собівартість одиниці продукції на підприємствах галузі за: а) 2011 р.; б) 2012 р. Обґрунтуйте вибір форми середньої.
2. Як змінилася (у абсолютному й відносному вираженні) середня собівартість одиниці продукції. Зробіть висновки.
Завдання 3
Кількість народжених у регіоні характеризується даними:
Роки Кількість народжених , тис. осіб
2008 41
2009 38
2010 37
2011 36
2012 35
Визначте:
1. Абсолютні прирости, темпи зростання, темпи приросту (ланцюгові та базисні), абсолютне значення одного відсотка приросту. Отримані показники викладіть у таблиці.
2. Середній рівень ряду динаміки за 2010-2012 рр.
3. Середньорічні абсолютний приріст, темп зростання і темп приросту (зниження) за 2009-2012 рр.
Відобразіть динаміку кількості народжених графічно. Зробіть висновки.
Завдання 4
Продаж та ціни на товари характеризуються даними:
Види товарів Кількість проданого товару, тонн Ціна одного кг, грн.
базисний
період поточний період базисний
період поточний
період
М'ясо 50 60 42 45
Риба 10 13 22 20
Визначте:
1. Індивідуальні та зведені індекси: а) фізичного обсягу товарообороту; б) цін; в) товарообороту. Покажіть взаємозв'язок між обчисленими індексами.
2. Економію (додаткові витрати) населення на придбання товарів за рахунок зміни цін по кожному виду товарів і в цілому по всіх товарних групах.
3. На скільки відсотків змінилася вартість продажу м'яса за рахунок збільшення кількості його продажу і на скільки – за рахунок зміни ціни.
Результати проаналізуйте, поясніть економічний зміст індексів.
Завдання 5
Випуск продукції одного виду та витрати робочого часу на її виробництво на підприємствах характеризуються даними:
Підприємство Випуск продукції,
штук Загальні витрати робочого часу, людино-годин
базисний
період поточний період базисний
період поточний
період
№ 1 200 250 4 000 4 750
№ 2 300 330 7 500 9 900
Визначте індекси середньої продуктивності праці: а) змінного складу; б) постійного (фіксованого) складу; в) структурних зрушень. Покажіть взаємозв'язок між обчисленими індексами. Поясніть економічний зміст кожного індексу.
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ