Зміст
Задача 5.1
За даними про місячні грошові доходи домогосподарств регіону та їх витратами на харчування складіть комбінаційне групування домогосподарств за цими ознаками, утворивши по три групи з рівними інтервалами.
Таблиця 5.1
№
п/п Грошовий місячний доход домогосподарства, гр. од. Витрати на харчування,
гр. од. №
п/п Грошовий місячний доход домогосподарства, гр. од. Витрати на харчування,
гр. од.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 370
440
470
510
390
460
530
490
460
500
490
480 260
240
260
260
250
240
250
260
240
230
240
240 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 410
450
510
470
530
540
400
440
500
490
450
490 250
240
230
270
235
250
250
240
245
240
250
230
Задача 5.2
Відомі наступні дані про випуск продукції по цехах підприємства:
Таблиця 5.2
Цех Випуск продукції, тис. грн. Виконання договору, %
За договором Фактично
1 220 * 105
2 * 350 110
3 400 430 *
Внесіть у таблицю відсутні дані, розрахуйте по кожному цеху та в цілому по підприємству відносні величину виконання договірних зобов’язань.
Зробити економічні висновки.
Задача 5.3
Відомий наступний розподіл робітників за виконанням норм виробітку:
Таблиця 5.3
Виконання норм виробітку, % Число робітників, чол.
До 100 10
100-102 40
102-104 25
104-106 15
106 і вище 10
разом 100
Визначити:
1) середній % виконання норм виробітку (звичайним способом та способом моментів);
2) моду та медіану;
3) дисперсію частки робітників, що не виконують план;
4) відносні показники варіації.
Зробити висновки.
Задача 5.4
Розподіл підприємств за чисельністю промислово-виробничого персоналу характеризується наступними даними:
Таблиця 5.4
Групи підприємств за чисельністю робітників, чол. 100-200 200-300 300-400 400-500 500-600 600-700 700-800 800 і більше
Число підприємств 2 5 10 30 20 15 8 10
Розрахувати коефіцієнти асиметрії та ексцесу даного ряду розподілу та оцінити їх ступінь суттєвості. Для перевірки гіпотези про відповідність фактичного розподілу до теоретично нормального розподілу, визначити критерії узгодження В. І. Романовського і Б. С. Ястремського.
Задача 5.5
При вибірковому дослідженні 10 % виробів партії готової продукції, методом випадкового безповторного відбору, отримані наступні дані про вміст вологи в зразках:
Таблиця 5.5
Вологість, % До 14 14-16 16-18 18-20 Вища 20
Число проб 5 25 35 20 15
З імовірністю 0,997 визначити можливі межі, в яких очікується середній процент вологості виробів всієї партії.
Задача 5.6
Для вивчення взаємозв’язку, використовуючи дані задачі 5.1 проведіть аналітичне групування, побудуйте таблицю дисперсійного аналізу (ANOVA), розрахуйте параметри рівняння прямої, лінійний коефіцієнт кореляції (ЛКК), середню квадратичну похибку ЛКК, мінімальне значення ЛКК, коефіцієнт еластичності, коефіцієнт детермінації. Перевірте модель на адекватність з імовірністю 0,95 та зробіть економічні висновки.
Задача 5.7
Маємо наступні дані по 10 промтоварних магазинах міста:
Таблиця 5.6
Товарообіг,
тис. грн. 5 10 15 20 30 40 60 70 80 120
Рівень витрат обігу у відсотках до товарообігу 10 9,5 9,0 8,5 8,0 7,0 6,5 5,0 4,5 3,0
Розрахувати параметри рівняння кореляційного зв’язку між товарообігом та рівнем витрат обігу (зв’язок гіперболічний). Зобразити графічно кореляційний зв’язок.
Задача 5.8
Маємо наступні дані про випуск продукції підприємствами легкої промисловості по місяцях 2008 року, млн. грн.:
січень 35,2 липень 39,5
лютий 32,3 серпень 36,2
березень 34,5 вересень 39,3
квітень 37,3 жовтень 40,0
травень 36,2 листопад 41,5
червень 38,5 грудень 37,5
Для визначення загальної тенденції випуску продукції:
1) здійснити перетворення вихідних даних шляхом укрупнення періодів часу в квартальні рівні;
2) обчислити основні показники аналізу нового динамічного ряду;
3) зробити висновки.
Задача 5.9
Маємо такі дані про вирощування зернових і затрати праці сільськогосподарського підприємства:
Таблиця 5.7
Культура Продукція, ц. Прямі затрати праці на одиницю продукції, люд.-днів
Базисний рік Звітний рік Базисний рік Звітний рік
Овес 50000 60000 1,8 1,7
Кукурудза 20000 22000 1,5 1,4
Визначити:
1) індекси продуктивності праці по кожному виду продукції;
2) разом по обох видах продукції середній арифметичний та трудовий індекси продуктивності праці;
3) економію (перевитрати) затрат праці по окремих культурах та разом.