Зміст
Задача 1
Наявні дані виконання підприємствами міста Х річного плану за обсягом виробництва продукції, млн.грн.
№ підпр. За розрахунком Фактично № підпр. За розрахунком Фактично
1 7.8 7.6 12 30 31
2 12.5 13.7 13 4.7 5.0
3 9.5 9.9 14 22.4 23.2
4 6.2 6.6 15 7.3 6.8
5 3.3 3.7 16 9.6 9.8
6 17.2 16.9 17 10.0 10.9
7 24.0 24.6 18 8.0 8.4
8 14.1 14.5 19 36.0 36.7
9 20.0 19.4 20 41.0 42.2
10 11.6 12.1 21 5.4 5.8
11 12.0 12.8 22 6.0 6.0
Згрупувати підприємства за ступенем виконання плану у 3 групи: до 100%, 100-105%, більше 105%.
За кожною групою підрахувати:
1. Кількість підприємств,
2. Фактичний обсяг виробництва та за розрахунком.,
3. Абсолютне відхилення від плану.
Результати подати у вигляді групової таблиці. Сформулювати короткі висновки.
Задача 2
За даними розрахувати в середньому по підприємству виробіток і місячну заробітну плату робітника
№ цеху Кількість робітників, чол Виробіток на одного робітника, тис.грн. Фонд заробітної плати, грн..
1 160 1,52 66880
2 90 1,62 43200
3 250 1,85 185000
4 500 2,32 320000
Обгрунтувати використання тих чи інших середніх
Задача 3
За 10 – відсотковим вибірковим спостереженням (випадковий безповторний відбір) робітників заводу за рівнем кваліфікації та місячною заробітною платою одержано дані, наведені в табл.
Показник Тарифний розряд
1 2 3 4 5 6
Кількість робітників, чол. 4 12 28 35 10 11
Місячна заробітна плата, грн.. 100 10 120 135 150 170
Визначити:
1) Середній рівень кваліфікації робочих
2) дисперсію середнього розряду
3) коефіцієнт варіації тарифного розряду
4) моду і медіану заробітної плати
5) межі довірчого інтервалу для частки робітників, що отримують заробітну плату понад 150 грн. з ймовірністю 0,954
Задача 4
Наявні дані з динаміки поголів’я корів та виробництва молока у регіоні
Показник 1996 р 1997 р. 1998 р. 1999 р.
Поголів’я корів на 1 січня, тис.гол. 870 832 796 778
Виробництво молока, тис.т. 2356 2389 2424 2516
Назвати вид динамічного ряду, пояснити його особливість
Визначити:
1) середнє поголів’я корів за кожний рік
2) ряд динаміки похідного показника – молочної продуктивності корів
3) для кожного ряду - ланцюгові темпи приросту та абсолютне значення 1 відсотка приросту
Задача 5
Наявні дані про виробництво продукції та її собівартість за відповідні періоди
Продукція Випуск ,т, за період Собівартість 1т, грн., за період
Базисний Звітний Базисний Звітний
Вуглекислота
Дріжджі:
Хлібопекарські
кормові 48
164
2800 50
171
2900 80
210
250 75
212
230
Визначити індивідуальні та загальні індекси
1. Фізичного обсягу( за собівартістю)
2. Собівартості продукції
3. Витрат на виробництво
Обчислити абсолютну зміну фізичного обсягу продукці у звітному періоді порівняно з базисним, а також абсолютну суму економії (перевитрат), отриману у результаті зміни собівартості. Зробіть висновки.