Зміст
2. Узагальнюючі статистичні показники
На підставі інформації, наведеної в таблиці 3, розрахуйте відносні величини, виразивши їх у формі коефіцієнтів і відсотків:
1) планового завдання по випуску продукції;
2) динаміки випуску продукції;
3) виконання плану випуску продукції;
4) структури промислово-виробничого персоналу;
5) координації (за даними про чисельність промислово-виробничого персоналу);
6) інтенсивності (за даними про фактичний випуск продукції в II півріччі й чисельності робітників).
Проаналізуйте отримані результати.
Випуск продукції та чисельність промислово-виробничого персоналу підприємства
№
підпри-ємства Випуск продукції, штук Чисельність промислово-виробничого персоналу у ІІ півріччі, осіб
фактично у I півріччі (У0) II півріччя
за планом
(Упл) Фактично
(У1) робітників Службовців
13 12207 12500 12420 1046 209
4. Аналіз інтенсивності динаміки та тенденцій розвитку
4.1. Використовуючи дані таблиці 4, визначте:
1) абсолютні прирости, темпи зростання й приросту по роках і до 2013 р., абсолютне значення 1% приросту. Результати розрахунків представте у вигляді такої таблиці:
Рік Виробництво продукції, тис. тонн Ланцюгові показники Базисні показники
Δ, тис. тонн Тр, % Тпр, % А, тис. тонн Δ, тис. тонн Тр, % Тпр, %
2013 210
2014 218
2015 222
2016 234
2017 240
2018 248
2019 253
2020 255
2021 272
2) абсолютну та відносну зміну виробництва продукції у 2021 році порівняно з 2014 роком і порівняно з 2016 роком;
3) середній річний рівень виробництва продукції у 2014-2018 рр. та у 2019-2021 рр.;
4) приріст за 2014-2019 рр.;
5) середній річний темп зростання й приросту за 2014-2017, 2017-2021, 2014-2021 роки.
5. Індексний аналіз
5.1. Використовуючи дані таблиці 5, визначте:
№ під-при-ємства Про-дук-ція I квартал II квартал
Кіль-кість про-дукції тис. штук
Q0 ціна одиниці продукції, грн.
p0 загальні витрати робочого часу, тис.
люд.днів
t0 Кіль-кість про-дукціїтис. штук
Q1 ціна одиниці про-дукції, грн.
p1 загальні витрати робочого часу, тис.
люд.-днів
t1 витрати на вироб-ництво продукції,
тис. грн.
ZQ зміна собівартості одиниці продукції у II кварталі порівняно з I кварталом, %
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8
13 А 150 18 760 165 19 780 2805 +5,4
Б 30 220 2750 40 215 3550 7400 -3,2
1) індивідуальні та зведені індекси фізичного обсягу продукції, цін на продукцію і товарообігу;
2) Визначимо економію (додаткові витрати) покупців від зміни цін на продукцію кожного виду й у цілому по двох видах;
3) зведений індекс споживчих цін собівартості одиниці продукції:
5.2. Використовуючи дані таблиці 6, визначте:
1) індекси середньої ціни змінного складу, постійного (фіксованого) складу та структурних зрушень;
Кількість, ціна та витрати робочого часу на виробництво й реалізацію продукції «А» по двох промислових підприємствах у I і II кварталах
№ варіанта № підпри-ємства I квартал II квартал
кількість продукції, тис. штук
Q0 ціна одиниці продукції, грн.
p0 загальні витрати робочого часу,
тис. люд.-днів
t0 кількість продукції, тис. штук
Q1 ціна одиниці продукції, грн.
p1 загальні витрати робочого часу, тис. люд.-днів
t1
А Б 1 2 3 4 5 6
13 1 150 180 760 165 190 780
2 110 190 560 130 170 620