Зміст
Завдання 1
По двох підприємствах є такі дані за 2019 рік:
Підпри-ємство Обсяг виготовленої продукції,
тис. грн. Середньооблікова чисельність працівників, осіб
Усього у тому числі
робітники службовці
№ 1 25 106 224 186 38
№ 2 19 337 125 104 21
Визначте:
1. Відносні величини структури чисельності працівників кожного підприємства.
2. Відносні величини порівняння обсягу виготовленої продукції та чисельності працівників.
3. Відносні величини інтенсивності (продуктивність праці працівників) для кожного підприємства.
Зробіть висновки.
Завдання 2
Є такі дані за акціонерними товариствами:
Акціонерні товариства Базисний період Звітний період
кількість проданих акцій ціна
однієї акції,
грн. вартість проданих акцій, грн. ціна однієї акції, грн.
1 500 190 101750 185
2 700 170 131250 175
Визначте:
1. Середню за двома товариствами ціну однієї акції за: а) базисний період; б) звітний період. Обґрунтуйте вибір виду середньої величини.
2. Як змінилася (в абсолютному та відносному вираженні) середня ціна однієї акції в звітному періоді порівняно з базисним.
Зробіть висновки.
Завдання 3
Кількість зареєстрованих шлюбів в Одеській області характеризується даними:
Роки Кількість шлюбів,тис. одиниць
2014 17,7
2015 19,2
2016 15,4
2017
2018 17,1
16,3
Визначте:
1. Абсолютні прирости, темпи зростання, темпи приросту (ланцюгові і базисні), абсолютне значення одного відсотка приросту. Отримані показники викладіть у таблиці.
2. Середній рівень ряду динаміки за 2015-2018 рр.
3. Середньорічні абсолютний приріст, темп зростання і темп при¬рос¬ту (зниження) за 2015-2018 рр.
Відобразіть динаміку кількості зареєстрованих шлюбів графічно. Зробіть висновки.
Завдання 4
Реалізація продукції у супермаркеті характеризується даними:
Види продукції Реалізовано продукції, кг Ціна 1 кг., грн.
базисний
період поточний
період базисний
період поточний
період
Печиво 140 130 40 46
Зефір 210 225 60 64
Визначте:
1. Індивідуальні та зведені індекси: а) фізичного обсягу товарообігу; б) ціни одиниці продукції; в) вартості реалізованої продукції. Покажіть взаємозв'язок між обчисленими індексами.
2. На скільки (в абсолютному та відносному вираженні) змінилась вартість печива за рахунок зміни фізичного обсягу реалізації і на скільки - за рахунок зміни ціни. Результати проаналізуйте, поясніть економічний зміст індексів.
Завдання 5
Випуск однорідної продукції та витрати робочого часу на її виробництво по двох підприєм¬ствах характеризуються даними:
Підприємство Випуск продукції,
шт. Загальні витрати робочого часу, годин.
базисний
період поточний період базисний
період поточний
період
№ 1 120 125 3000 2500
№ 2 130 140 2600 4200
Визначте індекси середньої продуктивності праці: а) змінного складу; б) постійного (фіксованого) складу; в) структурних зрушень. Покажіть взаємозв'язок між обчисленими індексами. Поясніть економічний зміст кожного індексу.