Зразок роботи
РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА І ЙОГО ОСНОВНІ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ.
1.1. Характеристика, короткі відомості про історію розвитку підприємства. Cтруктура підприємства.
Київський маргариновий завод збудований і введений в експлуатацію 1949 р. з потужністю по випуску маргарину 6 тис. т. на рік і 0,5 тис. т. майонезу. Основне технологічне обладнання відчизняне і частково постачалося з Німеччини (розфасовуючі автомати, холодо-автомати, вакуум-насоси, дезодоратори).
Завод розташований в Печерському районі міста Києва і зі сторони примикає до станції Київ-Московський, Кондитерської фобрики та проспекту Науки. Завод займає площу 3,5 га з густиною забудови близько 70%. На території заводу проходить залізнична гілка, яка розгалуджується на дві і примикає до головного і допоміжних корпусів, які призначені для зважування залізничних цистерн з жировою сировиною і інших вантажів, що поступають залізничним транспортом. На території заводу розташовані три артезіанські свердловини продуктивністю 30-50 м3/рік.
На підприємстві функціонують 13 ділянок з яких 4 – виробничі (маргаринова, майонезна, рафінаційна, олієзливна станція). Є власна котельня, загальною потужністю пари 12 т/рік, компресорна станція загальною потужністю 150 тис. тон мКал/рік.
На заводі було переобладнано і встановлено високопотужну лінію рафінації і дві лінії дезодорації жирів, три лінії розфасовки маргарину.
В 1972-75 р. завод реконструйовано за проектом Ростовського філіалу Гідрохарчопрому в результаті потужність заводу збільшилась з 22 тис. тонн
до 34 тис. тонн маргарину в рік і 3 тис. тонн майонезу в рік.
В 1985р. на заводі була змінена стара лінія розфасовки маргарину на високопродуктивну лінію «Джонсон».
.
.
БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ СИРОВИНИ. ВІДХОДИ ВИРОБНИЦТВА.
2.1. Основна і допоміжна сировина
Основна сировина:
• Олія
• Яєчний порошок, сухий яєчний жовток
• Сухі молочні продукти (молоко знежирене, сухе, вершки)
• Гірчичний порошок
Допоміжна сировина:
• Цукор
• Кухонна сіль
• Харчові кислоти: оцтова, цитринова
• Оцет харчовий
• Каротин
• Пряноароматичні речовини
• Вода
Допоміжні матеріали:
• Короба
• Плівка
• Фольга
• Преформи
• Дой пак
Основні постачальники сировини:
• олія – “Мелітопольський олієекстракційний завод”;
• стеарин пальмовий,кокосова олія , пальмова олія - “Дельта Вілмар”
• яєчний порошок, яєчний жовток – ТОВ ”Овостар”;
• ароматизатори – ТОВ “Бель Флейворс”;
• емульгатори - ТОВ “Подіпласт”,”Брентагг-Україна”;
• кислоти, луги – ТОВ “Макрохім” ;
• сіль - ТОВ “Викта”,”Мозирьсіль”;
• короба - Київський картонно-тарний комбінат;
• плівка - ПАО “Укрпластик”;
• фольга- ТОВ “Наргус”;
• преформа (для пляшок з олією), дой пак - ТОВ “Про Пре”;
• відбільна глина - ТОВ “Вулкаскот-Україна”;
• суміш комплексна стабілізаційна Біотекс 45 – с. Гореничі, Україна.
Біологічна цінність сировини на 100 г наведена у таблиці 2.1.
.
.
РОЗДІЛ 3. ТЕХНОЛОГІЯ ОСНОВНОГО ВИРОБНИЦТВА. ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ.
3.1. Характеристика роботи основних відділень
1. Рафінаційна дільниця
Існуючі лінії:
- лінія нейтралізації α-лаваль 200 тонн/добу;
- лінія відбілювання (2 шт.) для твердих та рідких жирів – 100 тонн/добу.
- виморожування – 100 тонн/добу
- лінія дезодорації «α-лаваль» (2 шт.) по 100 тонн/добу;
- ділянка по фасуванні олії – 23 тонн/добу.
Працює дільниця у дві зміни по 12 годин. Робочих 40 чоловіка.
2. Маргаринова дільниця
Існуючі лінії:
- «Джонсон» - 100 тонн/добу;
- «Альфа-Лаваль» - 100 тонн/добу.
А також відділення підготовки молока, відділення підготовки розчинів цукру і солі,відділення підготовки води та жиросховище.
Працює дільниця у дві зміни по 12 годин.
Робочих 54 чоловіка.
Заливають маргарин у моноліт 20 кг, 10кг; розфасовують 200 г, 450г.
3. Майонезна дільниця
Лінії по виробництву майонезу:
- періодична з застосуванням одеських гомогенізаторів;
- «Корума» об’єм 1800л– 1 тонн/ год
Працює у три зміни по 8 годин.
Робочих 69 чол.
Майонез фасують у відра 850г, пакети поліетиленові 650 г, пакети поліетиленові 200г, вертикальні пакети 200г, STIK-пакети 12г.
3.2. Опис технологічного процесу виробництва майонезу «Провансаль» 67% на установці «Корума» .
Установка «Корума» призначена для отримання майонезів, соусів, кетчупів.
Спосіб і технологічна схема виробництва майонезу на установці «Корума» забезпечують виробництво його за традиційною рецептурою, але продукт має більш густу консистенцію. Продуктивність до 1т/год. За один цикл роботи виробляють 600 кг готового майонезу.