Зміст
ВСТУП ..................................................................................................................... 8
1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА..................................................................................... 10
1.1 Огляд літератури ......................................................................................... 10
1.1.1 Історія пробіотиків.............................................................................. 10
1.1.2 Класифікація пробіотиків................................................................... 14
1.1.3 Основні функції пробіотичних препаратів....................................... 19
1.1.4 Терапевтичні властивості пробіотиків.............................................. 22
1.2 Обґрунтування вибору методу біотехнологічного виробництва ........... 28
1.3 Обґрунтування місця впровадження біотехнологічного виробництва . 29
1.4 Обґрунтування цілей та завдань дипломного проекту ........................... 31
2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА .......................................................................... 33
2.1 Характеристика готового продукту .......................................................... 33
2.2 Характеристика біологічного агенту, сировини та допоміжних
речовин............................................................................................................... 35
2.2.1 Характеристика роду Lactobacillus ................................................... 35
2.2.2 Характеристика штамів L. rhamnosus та L. helveticus .................... 37
2.2.3 Характеристика сировини для культивування................................. 39
2.2.4 Характеристика допоміжної сировини ............................................. 44
2.3 Механізм біотехнологічного процесу....................................................... 47
2.4 Опис біотехнологічного процесу за стадіями .......................................... 49
2.5 Норми біотехнологічного процесу………………………………………53
2.6 Матеріальні розрахунки ............................................................................. 54
2.6.1 Блок-схема виробництва .................................................................... 54
2.6.2 Вихідні дані для матеріальних розрахунків ..................................... 55
2.6.3.1 Розрахунок стадій……………………………………………….56
2.6.3.2 Розрахунок часу стадій ………………………………………...62
2.6.4 Зведений матеріальний баланс .......................................................... 64
2.7 Технологічні розрахунки............................................................................ 66
2.7.1 Вибір основного технологічного обладнання за об’ємом і
продуктивністю виробництва ..................................................................... 66
2.7.1.1 Вибір інокулятора для ІІ генерації культури ............................ 67
2.7.1.2 Вибір ферментера......................................................................... 68
2.7.1.3 Вибір обладнання для сушки...................................................... 69
2.7.1.4 Вибір обладнання для капсулювання ........................................ 70
2.8 Специфікація та компонування обладнання ............................................ 71
2.9 Стандартизація та контроль якості продукції......................................... 72
3 АВТОМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ І КЕРУВАННЯ.......................................... 75
3.1 Вимірювання температури……………………………...………………..75
3.2 Вимірювання рівня заповнюваності……………………..………………76
3.3 Вимірювання концентрації рН…………………………………………...77
3.4 Вимірювання тиску……………………………………………………….78
3.5 Вимірювання витрати речовини…………………………………………79
3.6 Вимірювання вологості……….………………………………………….79
3.7 Управління та регулювання притроїв автоматичної системи регуляції та
управління……………………………………………………………………..80
4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ..... 82
5 ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА............................................. 90
ВИСНОВКИ......................................................................................................... 101
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ..................................................................................... 102