Зразок роботи
Вступ
Миття
Плоди, що поступають на переробку, і овочі піддаються миттю для видалення залишків землі, отрутохімікатів і інших забруднень. Для переробки різних видів рослинної сировини необхідно використовувати в консервних цехах різні типи мийних машин. Типи мийних машин залежать від сировини, ступеня забруднення і методу їх переробки.
Залежно від механічних властивостей плодів і овочів мийні машини ділять на дві групи:
- з м'яким режимом миття
- з жорстким режимом миття
Залежно від типу робочого органу машини для миття сировини
класифікуються:
1. - елеваторні
2. - вентиляторні
3. - щіткові
4. - барабанні
5. - лопатеві
6. - вібраційні
Елеваторні – в них нетривале відмочування сировини у ванні з
турбулізацією від насоса або компресора. Потім сировина подається
транспортером(елеватором), де зрошується душовим пристроєм і
вивантажується.
Вентиляторні – вода у ванні піддається турбулізації стислим повітрям від
вентилятора ( компресора).
Переваги - інтенсивна турбулізація води приводить до якісного видалення
забруднень.
Недоліки - на поверхні води утворюється шар брудної піни і при виході з
води чисті плоди забруднюються і вимагають обполіскування.[2]
Інспекція
Інспекція – це видалення непридатних для консервації плодів і овочів.[3]
Класифікація інспекційного обладнання:
1. Стрічкові транспортери.
2. Роликові транспортери.
3. Вакуумні установки.
Стрічкові транспортери – це стрічка, а на ній овочі і плоди оглядають робочі і видаляють непридатні. Недолік стрічкових транспортерів – недостатність огляду нижніх частин продуктів, що лежать на стрічці. Для усунення цього недоліку застосовують роликові транспортери – ролики обертаються та обертають овочі і плоди і дозволяють оглядати всю поверхню.
Вакуумна установка дозволяє полегшити інспекцію дрібної сировини (горошок, ягоди, квасоля і ін.) . Вона складається з вакууму, шлангів і вакуумпістолету і бачка для збору некондиційної сировини.[2]
Інспекція може бути суміщена з сортуванням.
Сортування
Сортування – це розділення плодоовочевої сировини по сортах, по ступеню зрілості, кольору тощо, згідно стандартів на той або інший вид продукції.[4]
Класифікація сортувальних пристроїв:
- Стрічкові транспортери.
- Роликові транспортери.
- Гідравлічні сортувачі.
Гідравлічні сортувачі служать для розділення сировини (зелений горошок, томати, кукурудзяні зерна і ін.) по щільності. Доспілі плоди мають велику щільність, зелені або горошок молочної стиглості – меншу. Якщо їх опустити в судину з водою, то відбувається розділення на дві фракції, А якщо вода тече, то і відбувається відділення зерен горошку від перезрілого, зелених помідор від червоних.
Швидкість руху води у ванні 0,2 м/с. Довжина ванни повинна бути в стільки раз більше її висоти, в скільки разів швидкість змішай більше швидкості осадження. Швидкість осадження = 0,02-0,03 м/с. Тоді довжина ванни повинні бути 2,5-3,5 м.[2]