Зразок роботи
ВСТУП
Підготовчий аудит - це заходи самоконтролю щодо вивчення стану готовності оператора ринку до проведення державного аудиту систем управління безпечністю, які засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у ККТ.
Зазвичай основними цілями здійснення аудитів є визначення відповідності або невідповідності системи управління безпечністю харчових продуктів встановленим вимогам (критеріям аудиту), визначення ефективності системи з точки зору виконання окремих цілей у сфері управління безпечністю, визначення потенціалу для удосконалення системи, виконання законодавчих вимог, сертифікація системи управління безпечністю харчових продуктів, перевірка умов контракту тощо.
1.1 Вимоги щодо розробки та впровадження постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР
Вимоги щодо розробки та впровадження постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР регламентує Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 р. № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»
1.2. Система НАССР для виробництва яблучного соку освітленого
Впровадження системи НАССР розпочинається із створення наказу по підприємству (Додаток А) та формування його політики.
Програми-передумови системи НАССР розроблені та задокументовані на ПрАТ «Білоцерківський консервний завод»:
1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
6. Здоров’я та гігієна персоналу;
7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
11. Зберігання та транспортування;
12. Контроль за технологічними процесами;
13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.
1.3. Управління документацією СУБХП
Система НАССР включає процедури ведення записів та документації, що мають відповідати розміру потужності, особливостям технологічних процесів та давати змогу оператору ринку перевіряти впровадження та дієвість заходів з контролю, передбачених системою НАССР.
1.4. Кваліфікаційні вимоги до аудиторів
Аудитор системи повинен діяти в межах відповідальності відповідно до вимог, які сформульовані в ДСТУ ISO 19011:2019 «Настанови щодо проведення аудитів систем управління» [7] та ДСТУ ISO/TS 22003:2019 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, які здійснюють аудит і сертифікацію систем керування безпечністю харчових продуктів» [8]. Також він повинен ознайомитися із кодексом професійної поведінки і декларувати в заяві на сертифікацію, що він повністю та твердо буде дотримуватися положень цього документу.
Висновки за розділом 1
Охарактеризовано основні вимоги до впровадження системи управління безпечністю НАССР відповідно до Наказу Міністерства Аграрної політики та продовольства України № 590. Детально поетапно описано розроблення системи НАССР на підприємстві.