Зразок роботи
В ходi написання курсової роботи, мною було придiлено увагу експертизi чаю, як самого споживаного напою.
1. У першому роздiлi мною було проаналiзовано асортимент чаю, представлений на ринку України, вивчена його класифiкацiя, розглянутi споживчi властивостi, було з’ясовано, що правильне приготування i вживання даного напою благотворно впливає на весь органiзм людини. Також було акцентовано увагу на тому, що це вiдбувається тiльки в тому випадку, якщо напiй якiсний i вiдповiдає державним стандартам. Якiсть визначають за органолептичними та фiзико-хiмiчними показниками. Тому наступний роздiл був присвячений висвiтленню цих питань.
2. У другому роздiлi мною було проведено дослiдження з визначення органолептичних і фізико-хімічних показникiв якостi чорного крупно листового і пакетованого чаю, представленого в магазинах м. Днiпро. У категорії крупнолистового чаю загальні оцінки "відмінно" у чаю "Майский Царська корона" (24,90грн за 100г) і "Принцеса Нурі Бест" (найдоступніший за ціною - 17,92грн за 100г). Чай "Ahmad Tea Royal Standart", "Batik Королівський стандарт" і Dilmah OP отримав "погано" через зауваження за фізико-хімічними показниками. У категорії пакетованого чаю оцінка "відмінно" також у чаю "Майский Царська корона" і "Принцеса Нурі" - це два найбільш доступних за ціною учасника цієї групи чаю, 100г яких обійдеться відповідно у 19,20грн і 19,94грн. Решта пакетовані чаї отримали "добре": "Batik Королівський стандарт", Brooke Bond і Lipton Yellow Label.
3. Узагальнюючи все вищесказане, можна зробити висновки, що на сьогоднiшнiй день головною метою дiяльностi товарознавцiв-експертiв є проведення експертизи з метою попередження надходження на ринок неякiсної продукцiї. Експерти повиннi вмiти оцiнювати якiсть, споживчi властивостi товарiв, їх вiдповiднiсть стандартам i нормам законiв для того, щоб вiдрiзняти фальсифiкати i сурогат, нестандартнi та несортнi товари, надавати допомогу споживачевi у виборi товару.
4. Органолептичнi властивостi чаю визначають титестери. Для цього вони користуються 10-бальною шкалою. Визначення маси нетто чаю, масової частки вологи, масової частки металомагнiтних добавок вiдбувається вiдповiдно до ГОСТ 1936-85 «Чай. Правила приймання i методи аналiзу». Визначення токсичних елементiв вiдбувається за вiдповiдними стандартами.
Пропозицiї:
1. Достатнє i повне вiдтворення iнформацiї про чай i його споживнi властивостi, показники якостi. Вiдсутнiсть цих даних ускладнює вибiр i наступне споживання продукту.
2. Необхiднiсть створення спецiальних лабораторiй (при ТПП), з вiдповiдним обладнанням, для проведення експертизи якостi чаю. Це дозволить проводити всебiчнi дослiдження;
3. Важливiсть вдоконалення дiючих та розробки нових стандартiв для проведення експертизи чаю.
4. Необхiднiсть постiйно доповнювати стандарти i ТУ надiйними критерiями для достовiрного проведення експертизи.
5. Розробка загальних критерiїв, необхiдних для цiлей експертизи однорiдних груп та найменувань чаю.
6. Необхiднiсть здiйснити ряд заходiв покарання соцiального, адмiнiстративного i правозахисного характеру для запобiгання подальшого широкого розповсюдження фальсифiкованих та неякiсних зразкiв чаю.
7. Необхiднiсть розробки урядом низки заходiв по захисту внутрiшнього ринку України вiд дешевих i неякiсних товарiв.