Зміст
Задача 9
На підприємстві виготовляється два види продукції: А та Б. Використовуючи дані, наведені в таблиці, необхідно:
• Розрахувати та дати визначення маржинального доходу на одиницю продукції (по кожному виду продукції), обчислити середньозважений маржинальний дохід.
• Обчислити операційний прибуток підприємства.
• Визначити беззбитковий обсяг продажу (в натуральних одиницях) підприємства в цілому. Побудувати графік беззбитковості. Розрахувати яку кількість продукції необхідно реалізувати щоб отримати прибуток Рплан.
• Визначити який прибуток (або збиток) отримає підприємство, якщо реалізує Vплан продукції (співвідношення продукції А:Б становить 3:2).
• Визначити який прибуток (або збиток) отримає підприємство при умові зміни ціни продукції ( при базовому обсязі збуту продукції).
• Розрахувати запас міцності підприємства та коефіцієнт запасу міцності. Обґрунтуйте призначення наведених показників.
Таблиця
Кошторис підприємства
№ Показник Вид продукції
А Б
1 Ціна 1 продукції, грн. 23 21
2 Витрати на виготовлення 1 продукції за статями:
основні матеріали, грн. 9 7
2.1 основна заробітна плата, грн. 10 10
2.2 виробничі накладні витрати, грн. 2 3
3 Зміна ціни продукції, % -1 +2
4 Обсяг реалізації, тис. од. 10 6
5 Постійні витрати на збут, грн. 7 000
6 Виробничі постійні накладні витрати, грн. 12 000
7 Величина бажаного прибутку (Рплан), грн. 10 000
8 Запланований обсяг реалізації (Vплан), од. 18 000
Задача 15
Використовуючи дані таблиці необхідно:
• Розрахувати показники, яких не достатньо в таблиці.
• Визначити результат діяльності підприємства за схемою багатоступеневого обліку маржинального прибутку (сум покриття).
• Зробити висновки за одержаними показниками діяльності підприємства.
• Виробити альтернативні варіанти управлінських рішень.
Показники підприємства по виробництву окремих видів продукції
ПОКАЗНИКИ, грн. ВИДИ ПРОДУКЦІЇ
А Б В Г Д Е Ж 3
Виручка від реалізації 224,1 382,5 438,5 336,7 1014 580,8 246,2 371
Змінні витрати 29 26,5 28 29,1 28,9 29,1 29 76,2
Постійні витрати ділянок 61,5 79,9 215,4 47,2
Постійні витрати підрозділів (ділянок) 20,4 37
Постійні витрати цеху 58,7