Зміст
Задача 1.
У ресторані змінними є витрати на продукти і напої, які становлять в середньому 25 грн. на одного відвідувача. Постійні витрати (оренда, комунальні внески, заробітна плата працівників ресторану тощо) становлять 1000 грн. на тиждень. Визначити собівартість однієї порції, якщо за тиждень буде обслуговано 1, 50, 100, 200 відвідувачів. Відповіді дати у формі таблиці.
Задача 2.
Упродовж травня підприємство виготовило 10000 одиниць продукції, а його загальновиробничі витрати включали, грн.:
1) непряма зарплата – 16000 ;
2) непрямі матеріали – 12000;
3) комунальні послуги – 3000;
4) амортизація устаткування – 7000;
Ставка розподілу загальновиробничих витрат дорівнює 4 грн. на одиницю, а зайворозподілені та нерозподілені витрати списуються на собівартість реалізованої продукції.
Необхідно скласти бухгалтерські записи для відображення фактичних і розподілених загальновиробничих витрат.
Задача 3.
Підприємство виробляє продукцію, яку реалізує за ціною 1450 грн. за одиницю. Впродовж звітного року підприємство виготовило 28500 одиниць продукції, а продало 30500 одиниць. Далі наведено дані про витрати підприємства за звітний рік.
Виробничі витрати, грн.:
Прямі матеріали та компектуючі – 18525000
Прямі витрати на оплату праці – 3420000
Змінні загальновиробничі витрати – 1710000
Постійні загальновиробничі витрати – 8250000
Операційні витрати, грн.:
Змінні адміністративні витрати та витрати на збут - 244000;
Постійні адміністративні витрати та витрати на збут - 4000000;
Запаси готової продукції на початок року були 4500 од., а собівартість одиниці становила 1150 грн. (зокрема постійні виробничі витрати 350 грн.)
Необхідно скласти звіт про фінансові результати за рік на основі калькулювання змінних витрат.
Задача 4.
На основі розподілу витрат на змінні та постійні розрахувати межу рентабельності для ситуації, при якій необхідно визначити кількість виробів на продаж і не понести збитки, а отримати прибуток у розмірі 400 000 грн. за умови: ціна придбання 1 виробу - 50 000, продажна ціна - 90 000, оренда приміщення - 100 000 грн.
Задача 5.
Визначити загальну собівартість товарного випуску балансовим і нормативним методами за статтею “Сировина та матеріали” за даними:
а) незавершене виробництво на початок місяця:
- за нормою - 4000 грн.;
- зміна норм – 100 грн. (-);
- разом ...
б) витрати за місяць:
- за нормою 25 000 грн.;
- відхилення від норм 5 000 грн. (+);
- разом ...
в) незавершене виробництво на кінець місяця:
- за нормою - 2500 грн.;
г) списано на брак:
- за нормою 600 грн.;
д) списано на товарний випуск:
- за нормою -. ;
- зміна норм -. ;
- відхилення від норм.
Задача 6
Підприємство виготовляє та реалізує два види продукції - барометри і термометри, використовуючи всі виробничі потужності:
показник барометр Термометр
Ціна, грн. 25 18
Змінні витрати на одиницю, грн. 15 12
Час виготовлення, год. 4 2
Попит на обидва види продукції перевищує його пропонування з боку виробників. Для виготовлення одного барометра необхідно витратити вдвічі більше годин праці, ніж для виробництва одного термометра. Загальний час роботи персоналу обмежений 80 000 год. на місяць
На підставі наведених даних визначте оптимальну виробничу програму. Обґрунтуйте відповідь розрахунками.
Задача 7
Підприємство має два цехи з виготовлення запчастин “S-1” до автомобілів.
Нижче подано дані про заплановані виробничі накладні витрати, які припадають на одну запчастину, за нормального рівня виробництва 1000 запчастин на рік.
Цех Заплановані виробничі витрати на одну запчастину, грн.
Постійні Змінні Разом
Цех А 20 6,5 26,50
Цех Б 14 5 19
Проте після всебічного обговорення можливостей підприємства на
виробничій нараді керівництво дійшло висновку, що в наступному році обсяг виробництва становитиме лише 800 запчастин. Крім того, заплановані змінні виробничі накладні витрати зростуть на 10%.
Необхідно підготувати бюджет виробничих накладних витрат на наступний рік виходячи з нових умов