Зразок роботи
ВСТУП
Громадське харчування являє собою галузь народного господарства, основу якої складають підприємства, що характеризуються єдністю форм організації виробництва та обслуговування споживачів і розрізняються за типами, спеціалізації.
Розвиток громадського харчування:
дає істотну економію громадської праці внаслідок більш раціонального використання техніки, сировини, матеріалів;
надає робітникам і службовцям протягом робочого дня гарячу їжу, що підвищує їх працездатності здатність, зберігає здоров'я;
дає можливість організації збалансованого раціонального харчування в дитячих та навчальних установах.
Основні типи підприємств громадського харчування: їдальні, Кафеи, бар, кафе, закусочні, буфети тощо.
Кафе – це підприємство громадського харчування з високим асортиментом страв складного приготування, включаючи замовлені і фірмові, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля споживачів.
Бар – це ЗРГ з барною стійкою, що реалізує напої, закуски, десерти, покупні товари.
Кафе і бари за рівнем обслуговування і номенклатурою послуг, що надають, за ступенем комфорту поділяють на три класи – люкс, вищий, перший. Клас визначають за сукупність відмінних ознак, які характеризують рівень вимог до продукції, умов їх споживання, організацію обслуговування та дозвілля споживачів.
Кафе, їдальні та інші заклади громадського харчування на класи не підрозділяють.
Кафе – це ЗРГ із широким асортиментом страв нескладного приготування, напоїв і в якому застосовується метод самообслуговування або офіціантами. Кафе може бути повно сервісне або спеціалізованим (кафе-морозиво, кафе-кондитерська тощо).
Різновидами кафе є кав’ярня, кафе-бар, кафе-пекарня, чайний салон.
Їдальня – це ЗРГ для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного приготування і закупних товарів, в якому страви можуть надавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування. Їдальні проектують за місцем роботи, у навчальних закладах, лікувальних та оздоровчих закладах.
Закусочна – це ЗРГ із самообслуговуванням, де переважає асортимент гарячих і холодних нескладного приготування призначених для швидкого обслуговування споживачів. Розрізняють спеціалізовані закусочні: сосисочна, млинцева, пиріжкова, чебуречна, піцерія.
Всі приміщення, що входять до складу ЗРГ, залежно від функціонального призначення бувають:
для споживачів: обідній зал, літній майданчик, бюро замовлень, вестибюль з гардеробом, санвузли;
виробничі: заготівельні і доготівельні цехи, мийні кухонного і столового посуду, комори, сервізні;
складські приміщення: охолоджені і неохолоджені камери;службові, побутові, адміністративні приміщення, приміщення для персоналу;
технічні приміщення: електрощитові,вентиляція, машинне відділення.