Зразок роботи
Сучасні ресторани пропонують відвідувачам не лише якісні послуги харчування, а і широкий вибір розважальних і культурно-масових програм, організацію банкетів, прийомів, послуги кейтерингу. Останнім часом значно розширилася спеціалізація закладів ресторанного господарства – з’явилася велика кількість нових типів ресторанів, барів і кафе.
З розвитком технологій в ресторанному господарстві відбуваються певні технологічні зміни, що допомагають задовольнити потреби споживачів. У закладах ресторанного господарства, як правило, пропонуються приміщення для проведення заходів, декорації та квіти, кілька варіантів конфігурації та кольорового оформлення столів, крім того, адміністрація готова організувати експрес-прийом менш ніж за 24 години. Меню, які пропонують сьогодні, включають страви європейської, азіатської, західних кухонь тощо. Отже, кожен може знайти ресторан відповідно до своїх вподобань. Персонал ресторану працює з кожним клієнтом індивідуально, враховуючи усі побажання та вимоги.
Найпоширенішою формою проведення будь-якого урочистого заходу є банкет. Банкет відрізняють найвища якість організації й обслуговування, вишукані гарячі блюда й холодні закуски, алкогольні й безалкогольні напої.
Історія банкету відходить глибоко в минуле, в епоху відродження, коли королівські кухарі змагалися між собою, хто ж краще порадує короля своїми дивними стравами.
Підготовкою банкета займається спеціально навчений цьому персонал. Банкет ідеальний для проведення урочистого прийому, корпоративної вечірки, весілля, дня народження або будь-якого іншого заходу.
Актуальність даної теми полягає у тому, що на сьогоднішній день, коли говорять про банкет, то ми відразу ж уявляємо собі щось вишукане, витончене, гарно сплановане та організоване на високому рівні, а у сучасному світі відвідувачам простіше замовити організацію банкету у закладі ніж організовувати його самостійно.
Слово «банкет» (banquette – «ослін») прийшло до нас з давньо-французької мови та означає: урочистий, багатолюдний обід, сніданок, вечерю на честь когось або чогось. Банкети можуть бути офіційними (прийоми) та неофіційними (сімейні свята, зустрічі друзів та інші).
Останнім часом організація банкетів користується широкою популярністю в усьому світі. А для того, щоб обслуговування пройшло на високому рівні, – до роботи запрошують кваліфікованих, досвідчених офіціантів, котрі володіють спеціальними знаннями та професійними навичками. Обов'язковою умовою таких заходів є чіткість, ритмічність, злагодженість у роботі та висока культура обслуговування.
Ця тема на сьогоднішній день є досить актуальною, тому що рівень обслуговування в ресторані залежить не тільки від його матеріально-технічної бази і успішного менеджера, але і від професіональної майстерності тих, хто призваний створювати обстановку радості і гостинності, в першу чергу від адміністраторів і офіціантів.
Крім того, актуальною проблемою стає пошук прогресивних технологій обслуговування. Якість обслуговування має безпосередній вплив на фінансовий результат закладу, тобто формує стійкий потік відвідувачів, бажаючих скористатися запропонованими послугами і насолодитися рівнем сервісу, що подається. Зі збільшенням культури обслуговування зростає клієнтура, збільшується товарообіг, підвищується рентабельність. З появою нових технологій приготування страв отримують розвиток використання сучасних форм обслуговування (бізнес-ланчі, недільні бранчі та інших).
Додатковий прибуток закладам ресторанного господарства дає і обслуговування святкових заходів (весілля, 8 Березня, Дня народження тощо). Цими обставинами обумовлений вибір теми курсової роботи «Організація обслуговування тематичних банкетів».
Мета курсової роботи полягає у вивченні специфіки підготовки, організації та проведення тематичних банкетів у закладах ресторанного господарства.
Актуальність дослідження обслуговування тематичних банкетів у ресторані «Гостевія» обумовлена тим, що майже всі ресторани організовують різні види банкету, адже він є зручним та простим.
Досягнення постановленої мети вимагає виконання наступних завдань:
- описати особливості обслуговування тематичних заходів у закладах ресторанного господарства;
- надати характеристику закладу, де здійснюється організація обслуговування святкових заходів;
- здійснити аналіз прийому і виконання замовлення на проведення банкету;
- запропонувати шляхи підвищення якості обслуговування банкетів у ресторані «Гостевія»;
- розробити меню для тематичного банкету (банкет «День народження».
Об’єктом дослідження є ресторан «Гостевія», який входить до складу комплексу відпочинку «Гостевія».
Предметом дослідження даної роботи є проведення тематичного банкету (банкету «День народження»).
Структура курсової роботи. Курсова робота складається з вступу, трьох розділів, висновків та додатків.