Зразок роботи
Актуальність теми. Заклади ресторанного господарства за замовленням окремих відвідувачів або організацій здійснюють обслуговування бенкетів. Банкет – це урочистий званий сніданок, обід або вечеря, що влаштовується на честь якоїсь особи або події.
Найбільш частими є банкети, проведені суспільними, науковими та діловими організаціями з нагоди закінчення різних зустрічей, переговорів, конференцій, нарад й інших заходів. Останім часом популярності набула така форма обслуговування банкету як банкет за типом «шведського столу».
Формат «шведський стіл» почав використовуватися в нашій країні на початку 90-х років минулого століття й швидко знайшов популярність. Споживачам дуже подобається можливість їсти стільки, скільки хочеться, не обмежуватись стандартною порцією. Вітчизняні ресторатори, натхненні прикладом закордонних колег, почали розвивати «шведський стіл» в Україні.
Через те, що закладів ресторанного господарства тоді було мало, а потенційних клієнтів багато «шведський стіл» швидко набув популярності серед споживачів. Тому «шведський стіл» почали використовувати не тільки для того щоб швидко поїсти, але і почали організовувати банкети за типом «шведського столу» .
Темою курсової роботи є: «Організація обслуговування банкету за типом «шведського столу». Ця тема є актуальною оскільки «шведський стіл» є традиційною формою організації банкету для великої кількості гостей, в основі якої лежить ідея самообслуговування. Кожний із присутніх має можливість повністю задовольнити свої кулінарні вподобання, самостійно вибираючи страви, що розставлені на загальному столі-буфеті. На цьому ж столі розташовуються чисті тарілки й столові прилади. «Шведський стіл» припускає, що столи для розсадження гостей ставляться окремо осторонь від основного. Якщо в гостя виникає бажання з'їсти щось інше, він залишає тарілку на столі, а наступну порцію накладає на чисту. Окремо встановлюється бар, на якому виставляють келихи й чарки, алкогольні й безалкогольні напої.
Метою курсової роботи є розкриття особливостей підготовки та організації обслуговування банкету за типом «шведського столу».
Виходячи із мети були поставленні наступні завдання:
- охарактеризувати різні види банкетів;
- проаналізувати особливості підготовки та обслуговування банкету за типом «шведського столу» у досліджуваному закладі;
- розробити меню для проведення банкету за типом «шведського столу»;
- розрахувати довжину банкетного столу, кількість столового посуду, приборів, білизни відповідно до розробленого меню;
- запропонувати види обладнання для організації та проведення «шведського столу».
Об’єктом дослідження в даній роботі виступає ресторан «Аристократ», що знаходиться за адресою м. Вінниця, вул. Івана Бевза, 17.
Предметом дослідження є: організація обслуговування банкету за типом «шведського столу».
Структура роботи. Курсова робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.