Зразок роботи
ВСТУП
Актуальність теми. Включення нашої країни до системи світового міжнародного товариства вимагає підвищення рівня конкурентоздатності національної економіки. Важливим проблемним питанням при цьому стає поліпшення якості відтворювальних процесів на підприємницьких структурах харчової промисловості. Для його вирішення потрібно переглянути концептуальну базу національного менеджменту якості. Динамізм змін, які відбуваються у зовнішньому середовищі, і вимоги сучасної парадигми управління якістю вимагають від підприємницьких структур впровадження систем управління якості, котрі ґрунтуються на системно-інтегрованих засадах. Це відповідно передбачає перехід від управління якістю товарної продукції та певних дискретних операцій на фірмі до управління якістю бізнес-процесів, а також застосування превентивних методів управління якості. Мета управління якістю бізнес-процесів в компанії є підвищенням споживчої цінності товарної продукції для максимального задоволення споживачів, так і підвищенням рівня ефективності закупівельних та виробничих процесів, виробництва і збуту за умови забезпечення зниження рівня вартості продукту. Оптимізація якості бізнес-процесів на сучасному етапі розвитку трансформаційної економіки є ключовим чинником забезпечення конкурентоздатності підприємницьких структур харчової промисловості, і забезпечує прибуток і зниження затрат, що є важливим для проведення компетентного управління цими процесами, проблема котрого не втрачає своєї актуальності і сьогодні.
Стан і ступінь розробки проблеми в спеціальній літературі. Питанням, пов'язаними з управлінням бізнес-процесами, досліджували такі зарубіжні вчені, як Андрушків Б. М., Адамець Г.І., Андрейчіков О.О., Безрук Д. І., Богданчук В.Д., Буйваленко М. В., Виноградова О.В., Горлачук В. В., Гончарова О.М., Калашник О.В., Клепікова О. А., Климчук М.М., Кунаєв А.
Ю., Костіна О. М., Морщенок Т. С., Ольшанський О. В.,Полінкевич О. М., Соловей А.М., Ходаківський О. М., Чернобай Л. І., Веске М, Хаммер М тощо. Віддаючи належне науковим і практичним напрацюванням праць вищезгаданих науковців, потрібно зазначити, що певні задачі, що пов’язані із теоретико-методологічним та науково-практичним обґрунтуванням управлінням якістю бізнес-процесів, є недостатньо сформованим і вимагає
подальшого розвитку.
Тому набуває значення вирішення важливої науково-практичної задачі обґрунтування теоретико-методичних підходів та науково - практичних рекомендацій стосовно управління якістю бізнес-процесів на підприємстві. Зазначене і обумовило вибір теми дипломної роботи, її мету і основні завдання.
Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у дослідженні особливостей управління бізнес – процесами на досліджуваному підприємстві.
Головними завданнями дипломної роботи є:
- визначити економічну сутність бізнес процесів підприємства;
- дослідити методичні підходи до управління результативністю бізнес процесів підприємства;
- проаналізувати організаційно – економічну характеристику підприємства;
- здійснити аналіз результативності бізнес – процесів на підприємстві;
- запропонувати пропозиції щодо вдосконалення управління результативністю бізнес – процесів підприємства.
Об‘єкт дослідження. Об’єктом дослідження є сукупність економічних відносин, які виникають в процесі управління бізнес – процесами на підприємстві.
База дослідження. Базою дослідження виступають бізнес процеси на ПрАТ «Миронівський хлібопродукт».
Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи і інструменти управління результативністю бізнес процесів підприємства.
Методи дослідження. У роботі використано такі методи: абстрагування і теоретичного узагальнення (при визначенні суті понять та категорій); аналізу, синтезу, індукції і дедукції (при дослідженні класифікації бізнес - процесів); діалектичний та системний (при формуванні напрямків удосконалення бізнес процесів на підприємстві); порівняльного аналізу (під час оцінки бізнес процесів на досліджуваному підприємстві); аналітичний і спостереження (під час аналізу основних фінансово – економічних показників на досліджуваному підприємстві); узагальнення (при складанні пропозицій і висновків).
Джерела інформації. Джерелами інформації стали нормативно - правові акти Верховної Ради України, рішення уряду та урядові постанови, наукові праці українських та зарубіжних науковців із даних питань, матеріали науково-практичних конференцій, статистична інформація, періодичні видання, звітність ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» за 2016-2020 роки.
Науково-практична значимість одержаних результатів. Практична значимість нашого дослідження полягає в систематизації теоретико - практичних підходів щодо дослідження управління результативністю бізнес процесів підприємства.
Структура дипломної роботи. Дипломна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел і додатків. Робота містить 20 таблиць, 16 рисунків, 4 додатків. Список використаних джерел містить 43 найменування.