Зміст
Тема 1. Аналіз виробничих ресурсів та організаційно – технічного рівня підприємства
Завдання 1
На підставі даних річних звітів конкретного господарства визначити структуру товарної продукції та встановити спеціалізацію підприємства. Дати оцінку відповідності спеціалізації природно – економічним умовам.
Таблиця 1 – Аналіз структури товарної продукції
№ п/п Види продукції Минулий рік Звітний рік Відхилення, +-
сума % Р.р. сума % Р.р. В сумі В структурі
1 Зернові всього 53933 55665
2 Соняшник 20308 18888
3 Інші продукція рослинництва 1140 8552
Разом по рослинництву 75381 83105
4 Молоко 58985 62607
5 М'ясо ВРХ 10277 6284
6 Свинарство 1037 2253
7 Інша продукція тваринництва 26 180
Разом по тваринництву 70325 71324
Разом по господарству 145706 154429
Завдання 2
Користуючись річними звітами підприємства розрахувати показники відтворення основних засобів
Таблиця 2 – Аналіз відтворення основних засобів 2019 р.
№ п/п Назва показника Числове значення показника
Вихідні дані:
1 Вартість основних засобів на початок року 162370
2 Надійшло за рік 16473
3 Вибуло за рік 250
4 Вартість основних засобів на кінець року 178593
5 Сума зносу основних засобів
На початок року 55783
На кінець року 71372
Показники
1 Коефіцієнт зносу:
На початок року
На кінець року
2 Коефіцієнт придатності
На початок року
На кінець року
3 Коефіцієнт надходження
4 Коефіцієнт вибуття
Завдання 3
На підставі вихідних даних проаналізувати використання фонду оплати праці та впливу факторів на її рівень. Обгрунтувати причини відхилень по факторах та розробити заходи по раціональному використанню фонду оплати праці.
Таблиця 3 – Аналіз зміни фонду оплати праці
№ п/п Показники Одиниці виміру Минулий рік Звітний рік Відхи-лення, +-
1 Середньорічна чисельність працівників всього по господарству Чол. 118 120 +2
- рослинництво Чол. 22 21 -1
- тваринництво Чол. 96 99 +3
2 Річний заробіток 1 працівника всього по господарству Грн.
- рослинництво Грн.
- тваринництво Грн.
3 Фонд оплати праці Тис.грн. 12161,1 13981,7 1820,6
- рослинництво Тис.грн. 1793,2 2079,9 286,7
- тваринництво Тис.грн. 10367,9 11901,8 1533,9
Завдання 4
На підставі вихідних даних конкретного сільськогосподарського підприємства проаналізувати співвідношення між ростом продуктивності праці та її оплатою. Обгрунтуйте вимоги дій економічного закону щодо цього співвідношення.
Таблиця 4 – Аналіз співвідношення темпів росту продуктивності праці та її оплати
№ п/п Показники Минулий рік Звітний рік
1 Вартість валової продукції в порівняльних цінах на 1 працівника (тис.грн.)
2 Індекс росту продуктивності праці
3 Фонд оплати праці 1 працівника за рік (тис.грн.)
4 Індекс росту оплати праці
5 Індекс співвідношення між продуктивністю праці та її оплатою
Тема 2. Аналіз основного виробництва
Завдання 1
На підставі даних річних звітів господарства проаналізувати динаміку зміни валового збору сільськогосподарських культур за останні роки.
Таблиця 1 - Аналіз динаміки валового збору ( в масі після доробки), ц
Вид продукції Минулий рік Звітний рік Відхилення, +- Відхилення, %
Пшениця озима 47680,9 47031,1
Соняшник 22638,7 30172
Жито озиме 535,6 363,5
Ячмінь ярий 5745,3 3883,7
Кукурудза на зерно 136610 80766,2
Горох - 984,9
Соя 12417,1 8988
Кукурудза кормова 204564 222894
Трава на сіно 1340
Трава на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно 20888 10000
Трава багаторічна на сіно 30834 5342
Трава багаторічна на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно 110816 58803
Люцерна 117,5 1727,9
Завдання 2
На підставі даних річних звітів конкретного господарства проаналізувати динаміку зміни урожайності сільськогосподарських культур за останні роки. Розробити шляхи її підвищення.
Таблиця 2 – Аналіз динаміки урожайності
Вид продукції Минулий рік Звітний рік Відхилення, +- Відхилення, %
Пшениця озима
Соняшник
Жито озиме
Ячмінь ярий
Кукурудза на зерно
Горох
Соя
Кукурудза кормова
Трава на сіно
Трава на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно
Трава багаторічна на сіно
Трава багаторічна на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно
Люцерна
Завдання 3
На підставі даних річних звітів конкретного господарства проаналізувати вплив факторів на валовий вихід продукції рослинництва. Обгрунтувати причини відхилень по факторах та розробити заходи по підвищенню урожайності сільськогосподарських культур.
Таблиця 3 – Аналіз впливу факторів на валовий збір
Вид культур Площа посіву Урожайність, ц/га Валовий збір, ц Відхилення, +-
Мин. рік Звіт. рік Мин. рік Звіт. рік Мин. рік Умов. Звіт. рік всього За рахунок площі За раху-нок урожай- ності
Пшениця озима 679 858 70,2 54,8
Соняшник 658 705 34,4 42,8
Жито озиме 10 10 53,6 36,4
Ячмінь ярий 98 97 58,6 40
Кукурудза на зерно 935 826 146,1 97,8
Горох - 65 - 15,2
Соя 345 365 36 24,6
Кукурудза кормова 718 866 284,9 257,4
Трава на сіно - 72 - 18,6
Трава на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно 465 283 44,9 35,3
Трава багаторічна на сіно 528 231 58,4 23,1
Трава багаторічна на корм зелений, сінаж, силос, трав’яне борошно 776,45 548,92 142,7 107,1
Люцерна 20 245 5,9 7,1
Тема 3. Аналіз витрат на виробництво продукції
Завдання 1
Провести порівняльний аналіз витрат галузі рослинництва за даними річного звіту конкретного сільськогосподарського підприємства. Сформувати висновки та розробити заходи по зниженню рівня собівартості
Таблиця 1 – Аналіз витрат галузі рослинництва
Види витрат Минулий рік Звітний рік Відхилення
Тис.грн. % Тис.грн. % Тис.грн. %
1.Прямі матеріальні витрати 38356,4 39151,1
1.1.Вартість насіння та посадкового матеріалу 6503 6734,1
1.2.Вартість мінеральних добрив 10641,9 7197,2
1.3.Вартість пального і мастильних матеріалів 7929,3 9510,9
1.4.Решта матеріальних витрат 13282,2 15708,9
2.Прямі витрати на оплату праці 1793,2 2079,9
3.Інші прямі і загальновиробничі витрати 46413,8 41037,2
3.1.Відрахування на соціальні заходи 395,4 457,1
3.2.Амортизація необоротних активів 8472,4 10243,4
3.3.Оплата послуг сторонніх організацій 5720,7 1184,8
3.4.Інші витрати 31825,3 29151,9
Виробнича собівартість продукції 86563,4 82268,2
Завдання 2
Провести порівняльний аналіз витрат галузі тваринництва за даними річного звіту конкретного сільськогосподарського підприємства. Сформувати висновки та розробити заходи по зниженню рівня собівартості.
Таблиця 2 – Аналіз витрат галузі тваринництва
Види витрат Минулий рік Звітний рік Відхилення
Тис.грн. % Тис.грн. % Тис.грн. %
1.Прямі матеріальні витрати 51083,7 51850,3
1.1.Вартість кормів 43605,1 44872
1.2.Вартість пального і мастильних матеріалів 1351,3
1.2.Вартість решти матеріальних витрат 6127,3 6978,3
2.Витрати на оплату праці 10367,9 11901,8
3.Інші прямі і загальновиробничі витрати 12842,4 17444,1
3.1.Відрахування на соціальні заходи 2189,8 3039,8
3.2.Амортизація необоротних активів 2738,4 4395,4
3.3.Оплата послуг сторонніх організацій - 150,1
3.4.Інші витрати 7914,2 9858,8
Виробнича собівартість продукції 74294 81196,2
Завдання 3
За даними ф.50 с.г. конкретного сільськогосподарського підприємства проаналізувати вплив факторів на собівартість 1 ц продукції рослинництва на основі проведених даних сформувати висновки та пропозиції.
Таблиця 3 – Аналіз впливу факторів на собівартість 1 ц продукції рослинництва
Назва продукції Витрати на 1 га, тис.грн. Урожайність, ц/га Собівартість 1 ц, тис.грн. (витрати на 1 га / урожайність) Відхилення
Мин. Рік Звіт. рік Мин. рік Звіт. рік Мин. Рік Звіт. Рік Умовно (витр.звіт / урож. Мин.) всього За рах. витрат Урожай- ності
Пшениця озима 70,2 54,8 0,31 0,36 0,28
Соняшник 34,4 42,8 0,53 0,41 0,51
Жито озиме 53,6 36,4 1,74 1,74 1,18
Ячмінь ярий 58,6 40 0,34 0,43 0,29
Соя 36 24,6 0,56 0,68 0,47
Тема 4. Аналіз реалізації та фінансових результатів
Завдання 1
Проаналізувати фінансові результати та рівень рентабельності від основних видів сільськогосподарської продукції. Розробити заходи по зростанню рівня рентабельності.
Таблиця 1 – Аналіз фінансових результатів та рівня рентабельності
№ п/п Показники Реалізовано, ц Виручка, тис.грн. Повна собівартість, тис.грн. Прибуток (збиток), тис.грн. Рента-бельність, %
всього За 1 ц всього За 1 ц
1 Зернові, всього:
Мин.рік 72822 53933 0,74 32844 0,45
Звіт.рік 128651 55665 0,43 31129 0,24
У % до мин.року 176,67 103,21 0,58 94,78 0,54
2 Соняшник
Мин.рік 18790 20308 1,08 9909 0,53
Звіт.рік 21469 18888 0,88 11048 0,51
У % до мин.року 114,26 93,01 0,81 111,49 0,98
3 Молоко
Мин.рік 79749 58985 0,74 45924 0,58
Звіт.рік 78203 62607 0,8 50368 0,64
У % до мин.року 98,06 106,14 108,11 109,68 1,12
Завдання 2
На підставі даних проаналізувати вплив факторів на фінансовий результат від реалізації продукції. Обгрунтувати відхилення по факторах та розробити заходи по зростанню прибутку.
Таблиця 2 – Аналіз впливу факторів на фінансовий результат від реалізації
Вид продукції Кількість реалізованої продукції, ц Ціна реалізації 1 ц, тис.грн.. Повна собівартість 1 ц реалізованої продукції, грн. Прибуток (+), збиток (-), грн.. Відхилення, (+,-), тис.грн.
Мин. рік Звіт. рік Мин. рік Звіт. рік Мин. рік Звіт. Рік Мин. рік Ум.1 Ум.2 Звіт. рік У1 У2
З-М У1- М У2-У1 З-У2
Зернові, всього 72822 128651 0,74 0,43 0,45 0,24
Соняшник 18790 21469 1,08 0,88 0,53 0,51
Молоко 79749 78203 0,74 0,8 0,58 0,64