Зміст
Завдання 5.1
Необхідно:
– вивчити динаміку обсягів реалізації продукції підприємства за останні п’ять років (табл. 5.1);
- зробити відповідні висновки.
Дані для виконання:
Таблиця 5.1. Показники ТзОВ “Агросвіт”, тис. грн.
№ з/п Показники 1-й рік 2-й рік 3-й рік 4-й рік 5-й рік
1 Реалізація продукції 1345 1348 1880 1720 1280
2 Виробництво продукції 1756 1380 1900 1650 1250
3 Залишки нереалізованої продукції на кінець року 121 ? ? ? ?
Завдання 5.2
Необхідно:
– розрахувати вплив структурних зрушень на обсяг виробництва продукції (табл. 5.2);
- зробити відповідні висновки.
Дані для виконання:
Плановий випуск продукції – 6150 од., фактично випущено – 6132 од.
Таблиця 5.3. Показники ПАТ “Шанс”
№ з/п Види продукції Планові ціни, грн. Питома вага, %
План Факт
1 Лампа W-120 160 47 50
2 Лампа W-180 150 27,5 25,5
3 Лампа W-200 180 25,5 24,5
Завдання 5.3
Необхідно:
– проаналізувати ритмічність виробництва продукції за кварталами (табл. 5.4);
– розрахувати коефіцієнт ритмічності та варіації, показник аритмічності, а також обсяг продукції, який зараховано у виконання плану з ритмічності;
– визначити втрачені можливості підприємства з виробництва продукції у зв’язку з неритмічною роботою за різними способами, оцінити, які з використаних способів розрахунку дають точніші результати;
– вказати причини, які, на Вашу думку, призвели до аритмічності, розподілити їх на зовнішні та внутрішні; розробити конкретні заходи щодо усунення причин неритмічної роботи підприємства.
Дані для виконання:
Таблиця 5.4. Показники ТзОВ “Зоря”
Періоди Обсяг виробництва продукції, грн.
План Факт
І-й квартал 8500 10150
ІІ-й квартал 8500 9420
ІІІ-й квартал 8500 8670
ІV-й квартал 8500 8590
Завдання 5.4
Необхідно:
– провести аналіз якості продукції, що випускається підприємством (табл. 5.6);
порівняти показники якості продукції за квартали; зробити відповідні розрахунки та висновки.
Дані для виконання:
Таблиця 5.5. Показники ПАТ “Авіасервіс”
показники Одиниці виміру І-й квартал ІІ-й квартал ІІІ-й квартал
Обсяг продукції (робіт, послуг) у діючих цінах, у т.ч. Тис.грн. 467 440 388
Сертифікованої продукції Тис.грн. 446 410 320
Питома вага до загального обсягу, у т.ч. %
Продукція поставлена на експорт Тис.грн. 214 235 115
Питома вага експортної продукції %
Рекламації, у т.ч. Шт 42 Х 30
Від закордонних партнерів шт 12 Х 10
Вартість забракованої покупцями продукції у діючих цінах Тис.грн. 45 37 22
Питома вага продукції, на яку подані рекламації %
Завдання 5.5
Необхідно:
– провести аналіз виробництва продукції, що випускається підприємством (табл. 5.6);
- здійснити аналіз впливу відповідних чинників на обсяг валової продукції; зробити відповідні висновки.
Дані для виконання:
Таблиця 5.6. Показники ПАТ “Планета”
Показники Одиниці виміру І-й квартал ІІ-й квартал
Чисельність працівників Чол. 45 38
Кількість робочих днів День 240 234
Тривалість робочого дня Год. 8 7,9
Виробіток працівника за годину Грн. 12 10,6
Валова продукція Грн. ? ?
Завдання 5.6
Необхідно:
– розрахувати резерви зростання обсягу реалізації продукції (табл. 5.7); зробити відповідні висновки.
Дані для виконання:
Таблиця 5.7. Показники ТзОВ “Парус”, тис. грн.
Показники І-й квартал ІІ – й квартал ІІІ-й квартал IV-й квартал
Залишки готової продукції на складі:
- на початок кварталу 300 220 140 200
- на кінець кварталу 320 250 190 150
Товари відвантажені:
- на початок кварталу 185 160 140 120
- не сплачені в строк Х 15 х 100
- на кінець кварталу 150 180 190 190
Резерв збільшення товарної продукції - 400 - 220