Зміст
Задача № 1.Розрахувати зміну випуску продукції за рахунок структури
Виріб Оптова ціна, тис. грн. Об’єм виробництва продукції, шт. Структура продукції, % Випуск продукції у цінах плану, тис. грн. Зміна випуску продукції
план факт план факт план факт при пл. структ. факт
А 1,5 1000 950
Б 1,7 1200 1250
В 1,3 1100 1050
Г 1,8 1300 1250
- 4600 4500
Задача № 2.
Розрахувати вплив сортового складу на зміну середнього рівня ціни виробу
Сорт
продукції Ціна, грн. Структура продукції Зміна середньої ціни
план факт зміна
Вищий 6000 0,3 0,4
Перший 5500 0,2 0,3
Другий 5000 0,4 0,2
Третій 4500 0,1 0,1
Разом 21000 1 1
Задача №3
За даними таблиці необхідно:
- охарактеризувати відомі прийомі, використовувані для оцінки виконання плану за номенклатурою та асортиментом;
- розрахувати виконання плану по виробництву вагових вафель та відсоток, зарахований у виконання плану.
- дати оцінку виконання плану з асортименту
Табл. – Аналіз виконання плану по асортименту
Найменування виробу Ціна за од. грн. Випущено продукції Випущено продукції у вартісному виразі, грн. Зараховується у рахунок плану Виконання плану, %
План Факт План Факт
Вафлі «Артек» 34,1 1200 1200
Вафлі «Десертні» 34,1 1000 980
Вафлі «Лимонні» 31,9 1100 1000
Вафлі «Сніжинка» 31,9 900 950
Вафлі «Шоколадні пальчики» 47,2 800 850
Разом х 5000 4980
Завдання №4
За даними таблиці необхідно:
- провести аналіз планової та фактичної структури виробленої продукції
- розрахувати фактичний випуск при плановій структурі та визначити зміну обєма продукції за рахунок структурних зрушень.
- провести аналіз впливу структурних зрушень на випуск продукції, використовуючи метод середніх цін.
- дати оцінку впливу структурних зрушень на випуск продукції та назвати можливі причини їх виникнення.
Табл. – Аналіз структури виробленої продукції
Найменування виробу Ціна за од. грн. Випущено продукції Випущено продукції у цінах плану, грн. Зміна виробленої продукції за рахунок структури, грн.
План Факт План Фактично при плановій структурі факт
Вафлі «Артек» 34,1 1200 1200
Вафлі «Десертні» 34,1 1000 980
Вафлі «Лимонні» 31,9 1100 1000
Вафлі «Сніжинка» 31,9 900 950
Вафлі «Шоколадні пальчики» 47,2 800 850
Разом х 5000 4980
Задача №5
- Заповнити таблицю.
- Використовуючи метод факторного аналізу, дослідити вплив окремих факторів на результативний показник за допомогою індексного методу.
- Визначити частку впливу кожного фактору на результативний показник.
- Сформулювати аналітичний висновок
Табл. – Вихідні дані для факторного аналізу об’єму виробленої продукції
Показники Попередній рік Звітний рік Абсолютне відхилення Темп зростання, %
Об’єм виробленої продукції, тис. грн. 1250 1380
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн. 100 120
Фондовіддача, грн./грн.