0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Економічний аналіз (ID:447898)

Тип роботи: контрольна
Сторінок: 16
Рік виконання: 2021
Вартість: 300
Купити цю роботу
Зміст
Завдання 4.1 За даними таблиці 4.1 проаналізувати загальну забезпеченість хлібозаводу сировинними ресурсами. Результати аналізу занести в таблицю 4.1а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 4.1а Аналіз забезпеченості хлібозаводу сировинними ресурсами № п/п Сировина Планова потреба в сировині на рік, т Фактичне надходження сировини за рік, т Оптова ціна за 1 т, тис. грн. Планова потреба в сировині, тис. грн. Фактична забезпече-ність сировиною, тис. грн. Відхиле-ння, тис. грн. Забезпече-ність потреби, % 1 Борошно пшеничне: I сорту 2200 2350 4,2 II сорту 1500 1670 4 вищого сорту 2400 2240 4,5 2 Борошно житнє: Обдирне 320 350 5 Сіяне 180 195 3,5 3 Маргарин 30 31 20 4 Цукор 35 36 6,5 5 Сіль 15 14 1,9 6 Дріжджі 20 23 13,9 7 Олія 45 48 14,5 Завдання 4.2 Проаналізувати обсяги закупівель сировини тваринного походження та провести аналіз структури закупленої худоби, використовуючи дані таблиці 4.2. Результати аналізу занести в таблицю 4.2а. Зробити висновки. Таблиця 4.2а Аналіз структури закупленої худоби № п/п Закупівля по плану Закупівлено фактично Виконання плану закупівель,% Сиро-вина Кількість голів Жива вага Вартість, тис.грн Кількість голів Жива вага Вартість, тис.грн по живій вазі по вартості т питома вага т питома вага 1 ВРХ 4500 1889,17 5000 2109,14 2 Свині 25000 3249,99 21540 2877,35 3 Кролі 2500 7,04 2000 5,63 4 Коні 150 70,18 100 46,6 5 М"ясо (ялови-чина) 100 разом 32150 5216,38 28640 5138,72 Завдання 4.3Проаналізувати обсяги закупівель сировини рослинного походження, використовуючи дані таблиці 4.3. Провести факторний аналіз зміни обсягів закупівель в залежності від площі посівів та урожайності з 1 тонни посівів. Результати аналізу занести до таблиці 4.3а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 4.3 а Аналіз обсягів закупівель сировини рослинного походження № п/п Показники Передба-чено планом Фактично закуплено Процент виконання плану Відхилення від передбаченого Усього: в тому числі: у зв"зку зі зміною посівних площ у зв"язку з підвищенням урожайності 1 Закуплено буряків,т 740822,25 674602,5 2 Площа посіву, га 28995 26455 3 Зібрано буряків з 1 га 25,55 25,5 Завдання 5.1 Проаналізувати використання трудових ресурсів та фонду заробітної плати на підприємстві. Визначити питому вагу кожної групи працівників та структуру середньорічної заробітної плати на підприємстві, використовуючи дані таблиці 5.1. Результати занести до таблиці 5.1а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 5.1 а Визначення питомої ваги груп працівників та структуру середньорічної заробітної плати Категорія персоналу Чисельність працівників за рік, чол Відхилення Середньорічна заробітна плата, грн Відхилення Фонд оплати праці, тис. грн. Відхилення звітного року від минулого, тис. грн. Темп зміни, % минулий рік звітний рік минулий рік звітний рік минулий рік звітний рік кіл-ть питома вага кіл-ть питома вага +/- пунктів структури з/п, грн питома вага з/п, грн питома вага +/- пунктів структури Промислово-виробничий персонал, всього 1735 1815 9850 9895 в тому числі: - робітники 1545 1620 1850 1860 - керівники 64 65 2500 2540 - службовці 56 62 2200 2150 - МОП 22 21 1200 1245 - охорона 16 17 1300 1350 - учні 32 30 800 750 Непромисловий персонал 256 255 1200 1250 Разом: 1991 2070 11050 11145 Завдання 5.2 Необхідно провести аналіз використання робочого часу, використовуючи дані таблиці 5.2. Визначити зменшення робочого часу внаслідок зменшення кількісного складу трудового колективу, з одного боку, та загальних втрат робочого часу, у тому числі цілодобових і внутрішньозмінних – з іншого. Визначити корисний фонд робочого часу, та заповнити таблицю 5.2а. Таблиця 5.2 Вихідна інформація: Показник Минулий рік Звітний рік Показник Минулий рік Звітний рік план факт план факт 1.Середньоспискова чисельність робітників,чол. 850 835 810 4. Час, відпрацьований одним робітником, год. (час, відпрацьований усіма робітниками, тис.год. : середньоспискова чисельність робітників) 1760 1775 1735 2. Час, відпрацьований усіма робітниками, тис. год. 1496 1482,1 1405,3 5. Кількість днів, відпрацьованих одним робітником, дні (відпрацьовано усіма робітниками, тис.днів / середньоспискова чисельність) 202 222 224 3. Відпрацьовано усіма робітниками, тис. днів 171,80 185,3 181,3 6. Середня тривалість робочого дня, год. 7,80 8,00 7,75 Таблиця 5.2а Баланс робочого часу 1 варіант Показник План Факт Календарний фонд, днів 365 365 В тому числі: - святкові дні 6 6 - вихідні дні 52 52 - вихідні дні (суботи) 44 44 Неробочі дні разом: (святкові дні + вихідні дні + вихідні дні (суботи)) Максимально можливий фонд робочого часу, днів (календарний фонд – неробочі дні) Невикористаний час, в т.ч.: основна і додаткова відпустка 26 27 відпустка з навчання 10 9 відпустка в зв’язку з пологами 53 48 невиходи через захворювання 10 13 невиходи з дозволу адміністрації - 3 прогули - 2 цілодобові простої - 0,4 інші втрати часу - 1,7 Разом невикористаного часу, днів (основна і додаткова відпустка + відпустка з навчання + відпустка в зв’язку із пологами + невиходи через захворювання + невиходи з дозволу адміністрації + прогули + цілодобові простої + інші втрати часу) Корисний фонд часу, днів (максимально можливий фонд робочого часу – невикористаний час) скорочення часу у передсвяткові дні, год 1,15 1,0 скорочення робочого часу підлітків, год 1,30 1,15 інші випадки скорочення робочого дня, год 0,30 0,15 внутрішньо змінні простої, год 0,15 0,30 Усього втрат годин: (скорочення часу у передсвяткові дні + скорочення робочого часу у підлітків + інші випадки скорочення робочого дня + внутрішньо змінні простої) Корисний фонд часу без урахування внутрішньозмінних втрат, год (корисний фонд робочого часу*номінальна вартість робочої зміни – усього втрат годин) Номінальна тривалість робочої зміни, годин 8 8 Корисний фонд часу з урахуванням внутрішньозмінних втрат, год (корисний фонд робочого часу*номінальна тривалість робочої зміни ) Середня тривалість робочого дня, год (беремо дані із попередньої таблиці) Понаднормово відпрацьований час, год (час, відпрацьований одним робітником - корисний фонд часу без урахування внутрішньо змінних втрат) Завдання 5.3Провести аналіз продуктивності праці,використовуючи дані таблиці 5.3 Розрахувати середньорічний, середньоденний та середньогодинний виробіток робітників. Визначити, які фактори позитивно, а які негативно вплинули на зміну показників продуктивності праці та випуску продукції. Результати подати у вигляді таблиці. Таблиця 5.3 Вихідна інформація: Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення, +- Темп приросту, % 1. Обсяг виробництва продукції, грн. 925500 950000 2. Чисельність промислово-виробничого персоналу, чол - з них робітників 160 125 163 133 3. Питома вага робітників, % (чисельність робітників / чисельність промислово виробничого персоналу * 100) 78,13 81,6 4. Кількість днів відпрацьованих одним робітником за рік, дні 238 230 5. Середня тривалість робочого дня, год 7,8 7,7 6. Загальна кількість відпрацьованих усіма робітниками: - люд-днів (кількість робітників * кількість днів, відпрацьованих одним робітником за рік) - люд –год. (кількість робітників * кількість днів, відпрацьованих одним робітником * середня тривалість робочого дня) 7. Середньорічний виробіток: - працівника ПВП, грн. (обсяг виробництва / чисельність ПВП) - робітника , грн. (обсяг виробництва / чисельність робітників) 8. Середньоденний виробіток 1 робітника, грн. (середньорічний виробіток одного робітника / кількість днів, відпрацьованих одним робітником) 9. Середньогодинний виробіток 1 робітника, грн. (середньорічний виробіток одного робітника / (кількість днів, відпрацьованих одним робітником * тривалість робочого дня)) Завдання 6.1 За даними таблиці 6.1 необхідно провести аналіз операційних витрат за економічними елементами, визначити питому вагу витрат за планом та фактично, абсолютне відхилення та відхилення питомої ваги. Результати занести в таблицю 6.1а. Зробити висновки. Таблиця 6.1а Аналіз операційних витрат за економічними елементами Елементи витрат на виробництво За планом Фактично Відхилення сума, тис. грн питома вага,% сума, тис. грн питома вага,% абсолютне, тис. грн питомої ваги, % Матеріальні витрати 2180,3 2163,7 Витрати на оплату праці 1221,6 1225,2 Відрахування на соціальні заходи 418,1 422,4 Амортизація 711,2 703,2 Інші операційні витрати 203,1 212,9 Разом 4734,3 4727,4 Завдання 6.2 Використовуючи дані таблиці 6.2, необхідно провести первинний аналіз динаміки та структури собівартості за калькуляційними статтями. Результати аналізу занести в таблицю 6.2а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 6.2а Аналіз динаміки та структури собівартості за калькуляційними статтями № п/п Калькуляційна стаття Фактично вироблена продукція ,тис. грн. Відхилення від розрахункової вартості Структура собівартості продукції, % за розрахунковою собівартістю за фактичною собівартістю тис. грн. у % до витрат по статті у % до повної собівартості за розрахунками фактично 1. Сировина і основні матеріали 29852 29875 23 2. Зворотні відходи (-) 89 89 - 3. Супутня продукція (-) 1156 2163 1007 4. Транспортно-заготівельні витрати 3254 3255 1 5. Допоміжні матеріали на технологічні цілі 3125 3124 -1 6. Паливо і енергія на технологічні цілі 4456 4569 113 7. Основна і додаткова заробітна плата виробничих робітників 3650 3710 60 8. Відрахування на державне соціальне страхування (22% від основної і додаткової заробітної плати виробничих працівників) 803 816,2 13,2 9. Витрати на підготовку і освоєння виробництв 41 45 4 10. Витрати на утримання і експлуатацію обладнання 325 326 1 11. Загальновиробничі витрати 324 325 1 12. Втрати від браку 54 54 13. Інші виробничі витрати 231 222 -9 14. Виробнича собівартість продукції 44816 44069,2 -746,8 Завдання 6.3Проаналізувати витрати на виробництво продукції. Визначити чинники та механізм впливу їх дії на витрати підприємства та наслідки господарської діяльності (таблиця 6.3), результати розрахунку занести до таблиці 6.3 а. За допомогою відомих Вам прийомів провести факторний аналіз витрат на 1 грн випущеної продукції. Які, на вашу думку, є резерви зменшення витрат підприємства? Зробіть відповідні висновки. Вид продукції Обсяг виробництва, т Собівартість одиниці продукції, грн Витрати, грн Випуск продукції, грн Витрати на 1 грн випущеної продукції, грн План Факт План Факт План Факт План Факт План Факт Хліб український 245 251 10,2 10,1 2499 2535,1 Хліб пшеничний 201 198 9,3 9,2 1869,3 1821,6 Хліб висівковий 250 260 11,3 11,2 2825 2912 Всього 696 709 х х 7193,3 7268,7 Примітка. Оптово-відпускні ціни видів продукції: хліб український- 12,1грн; хліб пшеничний- 10,9 грн; хліб висівковий -14,5грн Завдання 7.1Необхідно проаналізувати ступінь виконання плану та динаміку прибутку підприємства за даними таблиці 7.1. Визначити структуру прибутку від звичайної діяльності до оподаткування, результати розрахунку занести до таблиці 7.1а. Встановити резерви можливого збільшення прибутку. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.1а Аналіз рівня виконання плану, структури, та динаміки прибутку від звичайної діяльності до оподаткування Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення, тис. грн. Темп росту, % сума, тис. грн. питома вага, % план, тис. грн. факт виконання плану, % від плану від минулого року сума, тис. грн. питома вага, % Валовий прибуток 85,51 92,58 95,54 Адміністративні витрати 19,82 21,52 26,58 Витрати на збут 4,52 4,2 4,85 Інші операційні доходи - - 2 Інші операційні витрати 1,52 - 0,7 Інші фінансові доходи 3,5 1,25 2,25 Інші витрати 2,85 - 4,75 Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (валовий прибуток – адміністративні витрати – витрати на збут + інші операційні доходи – інші операційні витрати + інші фінансові доходи – інші витрати) 60,3 68,11 62,91 Інші доходи 3,2 0,5 3,7 Х Загальний прибуток (фінансовий результат від звичайної діяльності + інші доходи) 63,5 68,61 66,61 Х Чистий прибуток (загальний прибуток – податок на прибуток 18%) 52,07 56,26 54,62 Х Завдання 7.2Провести факторний аналіз загальної рентабельності активів в залежності від зміни рентабельності реалізації та коефіцієнту трансформації (обертання активів) за допомогою інтегрального методу на основі даних таблиці 7.2. Результати аналізу занести до таблиці 7.2а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.2 Вихідна інформація : Варіанти Операційний прибуток, тис. грн. Вартість активів, тис. грн. Обсяг реалізації, тис. грн. Коефіцієнт трансформації Рентабельність реалізації, % Рентабельність активів, % 1 2009 1000 5000 80000 2010 1250 5450 94500 Завдання 7.3 Провести факторний аналіз валового прибутку в залежності від зміни обсягу реалізації продукції в натуральному вимірі, відпускної ціни та собівартості одиниці продукції ( таблиця 7.3). Результати аналізу занести до таблиці 7.3а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.3 Вихідна інформація : Варіанти Реалізація, т Відпускна ціна, тис. грн./т Собівартість, тис. грн./т Чистий дохід від реалізації, тис. грн. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. Валовий прибуток, тис.грн. 1 План 12500 1200 850 Факт 13140 1250 870 Завдання 7.4За даними ф.№2 «Звіт про фінансові результати» підприємства необхідно дати оцінку змінам, які відбулися у загальній сумі чистого прибутку та його складових у звітному році порівняно з попереднім роком. Результати аналізу сформувати у вигляді таблиці 7.4 Таблиця 7.4 Вихідна інформація: п/п Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення тис. грн. % 1. Чистий дохід (виручка)від реалізації продукції 225 301 2. Собівартість реалізованої продукції 163 220 3. Валовий прибуток (збиток) (п.1-п.2) 62 81 4. Інші операційні доходи 7 4,6 5. Адміністративні витрати 2,7 3,1 6. Витрати на збут 1,8 1,9 7. Інші операційні витрати 4,9 4,7 8. Прибуток (збиток) від операційної діяльності (п.3+п.4 – п.5 – п.6 – п.7) 9. Інші фінансові доходи 5,5 7 10. Інші доходи 2 1,2 11. Фінансові витрати 4,9 3 12. Інші витрати 1,2 1,7 13. Інші витрати 7,8 4,9 14. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування (п.8+п.9+п.10 – п.11- п.12 – п.13) 15. Податок на прибуток (п.14*0,18) 16. Чистий прибуток (п.14-п.15)
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
Завдання 4.1 За даними таблиці 4.1 проаналізувати загальну забезпеченість хлібозаводу сировинними ресурсами. Результати аналізу занести в таблицю 4.1а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 4.1а Аналіз забезпеченості хлібозаводу сировинними ресурсами № п/п Сировина Планова потреба в сировині на рік, т Фактичне надходження сировини за рік, т Оптова ціна за 1 т, тис. грн. Планова потреба в сировині, тис. грн. Фактична забезпече-ність сировиною, тис. грн. Відхиле-ння, тис. грн. Забезпече-ність потреби, % 1 Борошно пшеничне: I сорту 2200 2350 4,2 II сорту 1500 1670 4 вищого сорту 2400 2240 4,5 2 Борошно житнє: Обдирне 320 350 5 Сіяне 180 195 3,5 3 Маргарин 30 31 20 4 Цукор 35 36 6,5 5 Сіль 15 14 1,9 6 Дріжджі 20 23 13,9 7 Олія 45 48 14,5 Завдання 4.2 Проаналізувати обсяги закупівель сировини тваринного походження та провести аналіз структури закупленої худоби, використовуючи дані таблиці 4.2. Результати аналізу занести в таблицю 4.2а. Зробити висновки. Таблиця 4.2а Аналіз структури закупленої худоби № п/п Закупівля по плану Закупівлено фактично Виконання плану закупівель,% Сиро-вина Кількість голів Жива вага Вартість, тис.грн Кількість голів Жива вага Вартість, тис.грн по живій вазі по вартості т питома вага т питома вага 1 ВРХ 4500 1889,17 5000 2109,14 2 Свині 25000 3249,99 21540 2877,35 3 Кролі 2500 7,04 2000 5,63 4 Коні 150 70,18 100 46,6 5 М"ясо (ялови-чина) 100 разом 32150 5216,38 28640 5138,72 Завдання 4.3Проаналізувати обсяги закупівель сировини рослинного походження, використовуючи дані таблиці 4.3. Провести факторний аналіз зміни обсягів закупівель в залежності від площі посівів та урожайності з 1 тонни посівів. Результати аналізу занести до таблиці 4.3а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 4.3 а Аналіз обсягів закупівель сировини рослинного походження № п/п Показники Передба-чено планом Фактично закуплено Процент виконання плану Відхилення від передбаченого Усього: в тому числі: у зв"зку зі зміною посівних площ у зв"язку з підвищенням урожайності 1 Закуплено буряків,т 740822,25 674602,5 2 Площа посіву, га 28995 26455 3 Зібрано буряків з 1 га 25,55 25,5 Завдання 5.1 Проаналізувати використання трудових ресурсів та фонду заробітної плати на підприємстві. Визначити питому вагу кожної групи працівників та структуру середньорічної заробітної плати на підприємстві, використовуючи дані таблиці 5.1. Результати занести до таблиці 5.1а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 5.1 а Визначення питомої ваги груп працівників та структуру середньорічної заробітної плати Категорія персоналу Чисельність працівників за рік, чол Відхилення Середньорічна заробітна плата, грн Відхилення Фонд оплати праці, тис. грн. Відхилення звітного року від минулого, тис. грн. Темп зміни, % минулий рік звітний рік минулий рік звітний рік минулий рік звітний рік кіл-ть питома вага кіл-ть питома вага +/- пунктів структури з/п, грн питома вага з/п, грн питома вага +/- пунктів структури Промислово-виробничий персонал, всього 1735 1815 9850 9895 в тому числі: - робітники 1545 1620 1850 1860 - керівники 64 65 2500 2540 - службовці 56 62 2200 2150 - МОП 22 21 1200 1245 - охорона 16 17 1300 1350 - учні 32 30 800 750 Непромисловий персонал 256 255 1200 1250 Разом: 1991 2070 11050 11145 Завдання 5.2 Необхідно провести аналіз використання робочого часу, використовуючи дані таблиці 5.2. Визначити зменшення робочого часу внаслідок зменшення кількісного складу трудового колективу, з одного боку, та загальних втрат робочого часу, у тому числі цілодобових і внутрішньозмінних – з іншого. Визначити корисний фонд робочого часу, та заповнити таблицю 5.2а. Таблиця 5.2 Вихідна інформація: Показник Минулий рік Звітний рік Показник Минулий рік Звітний рік план факт план факт 1.Середньоспискова чисельність робітників,чол. 850 835 810 4. Час, відпрацьований одним робітником, год. (час, відпрацьований усіма робітниками, тис.год. : середньоспискова чисельність робітників) 1760 1775 1735 2. Час, відпрацьований усіма робітниками, тис. год. 1496 1482,1 1405,3 5. Кількість днів, відпрацьованих одним робітником, дні (відпрацьовано усіма робітниками, тис.днів / середньоспискова чисельність) 202 222 224 3. Відпрацьовано усіма робітниками, тис. днів 171,80 185,3 181,3 6. Середня тривалість робочого дня, год. 7,80 8,00 7,75 Таблиця 5.2а Баланс робочого часу 1 варіант Показник План Факт Календарний фонд, днів 365 365 В тому числі: - святкові дні 6 6 - вихідні дні 52 52 - вихідні дні (суботи) 44 44 Неробочі дні разом: (святкові дні + вихідні дні + вихідні дні (суботи)) Максимально можливий фонд робочого часу, днів (календарний фонд – неробочі дні) Невикористаний час, в т.ч.: основна і додаткова відпустка 26 27 відпустка з навчання 10 9 відпустка в зв’язку з пологами 53 48 невиходи через захворювання 10 13 невиходи з дозволу адміністрації - 3 прогули - 2 цілодобові простої - 0,4 інші втрати часу - 1,7 Разом невикористаного часу, днів (основна і додаткова відпустка + відпустка з навчання + відпустка в зв’язку із пологами + невиходи через захворювання + невиходи з дозволу адміністрації + прогули + цілодобові простої + інші втрати часу) Корисний фонд часу, днів (максимально можливий фонд робочого часу – невикористаний час) скорочення часу у передсвяткові дні, год 1,15 1,0 скорочення робочого часу підлітків, год 1,30 1,15 інші випадки скорочення робочого дня, год 0,30 0,15 внутрішньо змінні простої, год 0,15 0,30 Усього втрат годин: (скорочення часу у передсвяткові дні + скорочення робочого часу у підлітків + інші випадки скорочення робочого дня + внутрішньо змінні простої) Корисний фонд часу без урахування внутрішньозмінних втрат, год (корисний фонд робочого часу*номінальна вартість робочої зміни – усього втрат годин) Номінальна тривалість робочої зміни, годин 8 8 Корисний фонд часу з урахуванням внутрішньозмінних втрат, год (корисний фонд робочого часу*номінальна тривалість робочої зміни ) Середня тривалість робочого дня, год (беремо дані із попередньої таблиці) Понаднормово відпрацьований час, год (час, відпрацьований одним робітником - корисний фонд часу без урахування внутрішньо змінних втрат) Завдання 5.3Провести аналіз продуктивності праці,використовуючи дані таблиці 5.3 Розрахувати середньорічний, середньоденний та середньогодинний виробіток робітників. Визначити, які фактори позитивно, а які негативно вплинули на зміну показників продуктивності праці та випуску продукції. Результати подати у вигляді таблиці. Таблиця 5.3 Вихідна інформація: Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення, +- Темп приросту, % 1. Обсяг виробництва продукції, грн. 925500 950000 2. Чисельність промислово-виробничого персоналу, чол - з них робітників 160 125 163 133 3. Питома вага робітників, % (чисельність робітників / чисельність промислово виробничого персоналу * 100) 78,13 81,6 4. Кількість днів відпрацьованих одним робітником за рік, дні 238 230 5. Середня тривалість робочого дня, год 7,8 7,7 6. Загальна кількість відпрацьованих усіма робітниками: - люд-днів (кількість робітників * кількість днів, відпрацьованих одним робітником за рік) - люд –год. (кількість робітників * кількість днів, відпрацьованих одним робітником * середня тривалість робочого дня) 7. Середньорічний виробіток: - працівника ПВП, грн. (обсяг виробництва / чисельність ПВП) - робітника , грн. (обсяг виробництва / чисельність робітників) 8. Середньоденний виробіток 1 робітника, грн. (середньорічний виробіток одного робітника / кількість днів, відпрацьованих одним робітником) 9. Середньогодинний виробіток 1 робітника, грн. (середньорічний виробіток одного робітника / (кількість днів, відпрацьованих одним робітником * тривалість робочого дня)) Завдання 6.1 За даними таблиці 6.1 необхідно провести аналіз операційних витрат за економічними елементами, визначити питому вагу витрат за планом та фактично, абсолютне відхилення та відхилення питомої ваги. Результати занести в таблицю 6.1а. Зробити висновки. Таблиця 6.1а Аналіз операційних витрат за економічними елементами Елементи витрат на виробництво За планом Фактично Відхилення сума, тис. грн питома вага,% сума, тис. грн питома вага,% абсолютне, тис. грн питомої ваги, % Матеріальні витрати 2180,3 2163,7 Витрати на оплату праці 1221,6 1225,2 Відрахування на соціальні заходи 418,1 422,4 Амортизація 711,2 703,2 Інші операційні витрати 203,1 212,9 Разом 4734,3 4727,4 Завдання 6.2 Використовуючи дані таблиці 6.2, необхідно провести первинний аналіз динаміки та структури собівартості за калькуляційними статтями. Результати аналізу занести в таблицю 6.2а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 6.2а Аналіз динаміки та структури собівартості за калькуляційними статтями № п/п Калькуляційна стаття Фактично вироблена продукція ,тис. грн. Відхилення від розрахункової вартості Структура собівартості продукції, % за розрахунковою собівартістю за фактичною собівартістю тис. грн. у % до витрат по статті у % до повної собівартості за розрахунками фактично 1. Сировина і основні матеріали 29852 29875 23 2. Зворотні відходи (-) 89 89 - 3. Супутня продукція (-) 1156 2163 1007 4. Транспортно-заготівельні витрати 3254 3255 1 5. Допоміжні матеріали на технологічні цілі 3125 3124 -1 6. Паливо і енергія на технологічні цілі 4456 4569 113 7. Основна і додаткова заробітна плата виробничих робітників 3650 3710 60 8. Відрахування на державне соціальне страхування (22% від основної і додаткової заробітної плати виробничих працівників) 803 816,2 13,2 9. Витрати на підготовку і освоєння виробництв 41 45 4 10. Витрати на утримання і експлуатацію обладнання 325 326 1 11. Загальновиробничі витрати 324 325 1 12. Втрати від браку 54 54 13. Інші виробничі витрати 231 222 -9 14. Виробнича собівартість продукції 44816 44069,2 -746,8 Завдання 6.3Проаналізувати витрати на виробництво продукції. Визначити чинники та механізм впливу їх дії на витрати підприємства та наслідки господарської діяльності (таблиця 6.3), результати розрахунку занести до таблиці 6.3 а. За допомогою відомих Вам прийомів провести факторний аналіз витрат на 1 грн випущеної продукції. Які, на вашу думку, є резерви зменшення витрат підприємства? Зробіть відповідні висновки. Вид продукції Обсяг виробництва, т Собівартість одиниці продукції, грн Витрати, грн Випуск продукції, грн Витрати на 1 грн випущеної продукції, грн План Факт План Факт План Факт План Факт План Факт Хліб український 245 251 10,2 10,1 2499 2535,1 Хліб пшеничний 201 198 9,3 9,2 1869,3 1821,6 Хліб висівковий 250 260 11,3 11,2 2825 2912 Всього 696 709 х х 7193,3 7268,7 Примітка. Оптово-відпускні ціни видів продукції: хліб український- 12,1грн; хліб пшеничний- 10,9 грн; хліб висівковий -14,5грн Завдання 7.1Необхідно проаналізувати ступінь виконання плану та динаміку прибутку підприємства за даними таблиці 7.1. Визначити структуру прибутку від звичайної діяльності до оподаткування, результати розрахунку занести до таблиці 7.1а. Встановити резерви можливого збільшення прибутку. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.1а Аналіз рівня виконання плану, структури, та динаміки прибутку від звичайної діяльності до оподаткування Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення, тис. грн. Темп росту, % сума, тис. грн. питома вага, % план, тис. грн. факт виконання плану, % від плану від минулого року сума, тис. грн. питома вага, % Валовий прибуток 85,51 92,58 95,54 Адміністративні витрати 19,82 21,52 26,58 Витрати на збут 4,52 4,2 4,85 Інші операційні доходи - - 2 Інші операційні витрати 1,52 - 0,7 Інші фінансові доходи 3,5 1,25 2,25 Інші витрати 2,85 - 4,75 Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (валовий прибуток – адміністративні витрати – витрати на збут + інші операційні доходи – інші операційні витрати + інші фінансові доходи – інші витрати) 60,3 68,11 62,91 Інші доходи 3,2 0,5 3,7 Х Загальний прибуток (фінансовий результат від звичайної діяльності + інші доходи) 63,5 68,61 66,61 Х Чистий прибуток (загальний прибуток – податок на прибуток 18%) 52,07 56,26 54,62 Х Завдання 7.2Провести факторний аналіз загальної рентабельності активів в залежності від зміни рентабельності реалізації та коефіцієнту трансформації (обертання активів) за допомогою інтегрального методу на основі даних таблиці 7.2. Результати аналізу занести до таблиці 7.2а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.2 Вихідна інформація : Варіанти Операційний прибуток, тис. грн. Вартість активів, тис. грн. Обсяг реалізації, тис. грн. Коефіцієнт трансформації Рентабельність реалізації, % Рентабельність активів, % 1 2009 1000 5000 80000 2010 1250 5450 94500 Завдання 7.3 Провести факторний аналіз валового прибутку в залежності від зміни обсягу реалізації продукції в натуральному вимірі, відпускної ціни та собівартості одиниці продукції ( таблиця 7.3). Результати аналізу занести до таблиці 7.3а. Зробити відповідні висновки. Таблиця 7.3 Вихідна інформація : Варіанти Реалізація, т Відпускна ціна, тис. грн./т Собівартість, тис. грн./т Чистий дохід від реалізації, тис. грн. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. Валовий прибуток, тис.грн. 1 План 12500 1200 850 Факт 13140 1250 870 Завдання 7.4За даними ф.№2 «Звіт про фінансові результати» підприємства необхідно дати оцінку змінам, які відбулися у загальній сумі чистого прибутку та його складових у звітному році порівняно з попереднім роком. Результати аналізу сформувати у вигляді таблиці 7.4 Таблиця 7.4 Вихідна інформація: п/п Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення тис. грн. % 1. Чистий дохід (виручка)від реалізації продукції 225 301 2. Собівартість реалізованої продукції 163 220 3. Валовий прибуток (збиток) (п.1-п.2) 62 81 4. Інші операційні доходи 7 4,6 5. Адміністративні витрати 2,7 3,1 6. Витрати на збут 1,8 1,9 7. Інші операційні витрати 4,9 4,7 8. Прибуток (збиток) від операційної діяльності (п.3+п.4 – п.5 – п.6 – п.7) 9. Інші фінансові доходи 5,5 7 10. Інші доходи 2 1,2 11. Фінансові витрати 4,9 3 12. Інші витрати 1,2 1,7 13. Інші витрати 7,8 4,9 14. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування (п.8+п.9+п.10 – п.11- п.12 – п.13) 15. Податок на прибуток (п.14*0,18) 16. Чистий прибуток (п.14-п.15)