0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Економіка праці (ID:598788)

Тип роботи: контрольна
Дисципліна:Економіка праці
Сторінок: 22
Рік виконання: 2021
Вартість: 200
Купити цю роботу
Зміст
ВСТУП РІШЕННЯ ЗАДАЧ Задача 1 Визначити зростання продуктивності праці за методом нормативно-чистої продукції на основі даних таблиці 1.1. Чисельність промислово-виробничого персоналу у базисному періоді 2225 осіб, у звітному – 2211 осіб. Таблиця 1.1 Назва виробу Обсяг виробництва, шт. Норматив чистої продукції, грн. Базисний період Звітний період А-1 789 831 13342 А-2 229 251 21564 А-3 159 154 17894 А-4 879 822 10254 А-5 107 132 19541 А-6 567 567 11245 Задача 2 У місті, яке налічує 987 тис. жителів, проводилося обстеження домогосподарств з питань економічної активності населення за методологією МОП, котре виявило такий його склад: - 872 тис. осіб у віці від 15-70 років включно; - 69 % - цієї категорії виявили економічну активність; - 83,72 тис. осіб – шукають роботу. В той же час міським центром зайнятості було зафіксовано: - 621,8 тис. осіб – працездатного населення у працездатному віці, які виявили економічну активність; - 34,2 тис. осіб безробітних громадян. Підрахуйте рівень безробіття за результатами обстеження домогосподарств за методологією МОП та за фіксованими даними міського центру зайнятості. Поясніть причину різниці. Задача 3 Визначте місячний заробіток робітника, зайнятого на роботах з нормальними умовами праці, за відрядно-преміальною системою оплати праці на основі даних, наведених в таблиці. Назвіть умови застосування відрядно-преміальної системи. Таблиця 1.2 Показник Значення Місячна норма годин за графіком 167 Розряд роботи 3 Норма виробітку деталей за годину, шт. 9 Технічно обґрунтована норма штучного часу на деталь, хв. 8 Фактичний місячний виробіток, деталей 1741 Розмір премії за виконання місячного завдання до прямого відрядного заробітку, % 13 Розмір премії за кожний процент перевиконання завдання до прямого відрядного заробітку, % 1,1 Дані для розрахунку мінімальної годинної тарифної ставки: - середньомісячний фонд робочого часу - 167 год.; - тарифна сітка наведена в таблиці 1.3. Таблиця 1.3 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 7 8 Тарифний коефіцієнт 1 1,13 1,29 1,48 1,71 1,92 2 2,15 Задача 4 Економістом з нормування праці розраховано, що середній тарифний розряд робіт на дільниці дорівнює 4,5. На виробництві на роботах з нормальними умовами праці зайнято: ІІІ розряд – 26 осіб, ІV розряд - 39 осіб, V розряд - 74 особи, VI розряд – 62 особи. Визначте: середній тарифний коефіцієнт та середню тарифну ставку робіт, що виконуються на даній ділянці; середній тарифний коефіцієнт, середній тарифний розряд та середню тарифну ставку для робітників зайнятих на виробництві. Зробіть порівняльний аналіз показників та дайте пояснення. Якщо є розбіжність між середнім тарифним розрядом робіт та середнім тарифним розрядом робітника вкажіть можливі причини виникнення та заходи по їх подоланню. Дані для розрахунку мінімальної годинної тарифної ставки: - середньомісячний фонд робочого часу - 169,4 год.; - коефіцієнт співвідношення між мінімальним розміром заробітної плати та тарифною ставкою першого розряду 1,28; - тарифна сітка наведена в таблиці 1.4. Таблиця 1.4 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 7 8 Тарифний коефіцієнт 1,00 1,15 1,25 1,47 1,67 1,87 2,01 2,28 Задача 5 На наступний рік передбачається такий план випуску продукції, табл. 1.5. Таблиця 1.5 Вироби Кількість, шт. Трудові затрати на один виріб, нормо-годин Виконання норми за планом, % А 1000 251 115 Б 5000 140 120 В 3000 284 130 Г 400 380 116 Визначте: необхідну чисельність основних робітників при річному фонді робочого часу 1864 годин; чисельність усіх виробничих робітників, якщо основні робітники становлять 60% загальної чисельності робітників; чисельність всього промислово-виробничого персоналу (ПВП) та чисельність керівників, професіоналів, фахівців і службовців, якщо число керівників, професіоналів, фахівців і службовців становить 18% загальної чисельності ПВП. Задача 6 В організації розроблена і впроваджена безтарифна система оплати праці. За звітний місяць визначено, що на оплату праці працівників буде спрямовано 26666,0 грн. На основі даних поданих в таблиці 1.6, визначте заробіток кожного працівника організації за безтарифною системою оплати праці. Опишіть умови для застосування «безтарифної» системи оплати праці. Таблиця 1.6 - Дані для розрахунку фактичної заробітної плати працівників організації за звітний місяць Працівники Кваліфікаційний рівень працівника Кількість відпрацьованих годин Коефіцієнт трудової участі Керівник організації 5,15 194,0 1,1 Перший заступник керівника 4,5 198,5 1,12 Другий заступник керівника 3,9 184,5 1,07 Провідний фахівець 2,95 128,7 0,9 Фахівець 2 категорії 2,41 188,2 1,06 Фахівець 3 категорії 1,89 186,0 1,07 Робітник вищої кваліфікації 2,67 183,1 1,1 Робітник вищої кваліфікації 2,67 183,9 1,04 Кваліфікований робітник 1,85 179,0 1,18 Робітник 1,3 131,0 0,9 Робітник 1,4 177,0 1,09 Некваліфікований робітник 1,1 144,0 1,0 Усього Х 2077,9 Х Задача 7 Хлібопекарська бригада виготовила за місяць 138 ц хліба і 161 ц булочних виробів. Розцінки за 1 ц продукції: хліба – 13,24 грн., булочних виробів – 16,23 грн. Майстер-пекар виконує обов’язки бригадира (доплата за бригадирство – 30% до основної заробітної плати). Тістоміс, формувальник і підсобний робітник працюють у важких умовах праці (доплата – 14%). За звання «Майстер» доплата становить 25% до основної заробітної плати. За виконання змінних завдань і високу якість продукції бригаді встановлена премія у розмірі 20% тарифного фонду. Розрахуйте зарплату кожного члена бригади з урахуванням доплат і премій. Система оплати праці – відрядно-преміальна. Розмір доплат і премій нараховуються у відсотках до розміру основної заробітної плати. Вихідна інформація для нарахування зарплати працівникам бригади наведена в таблиці1.8. Таблиця1.8- Присвоєні розряди і відпрацьований час членів хлібопекарської бригади Склад бригади Тарифний розряд Відпрацьований час, год. Майстер-пекар Y 174 Тістоміс IY 146 Формувальник ІІІ 174 Підсобний робітник ІІ 164 Вихідна інформація для визначення годинної тарифної ставки: – середньомісячний фонд робочого часу – 166,2 годин; – мінімальний місячний розмір заробітної плати робітника 1-ого розряду взяти на рівні прожиткового мінімуму на одну працездатну особу; – тарифна сітка наведена в таблиці 1.9. Таблиця 1.9 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 Тарифний коефіцієнт 1,00 1,08 1,23 1,35 1,54 1,8 Годинна тарифна ставка, грн. Задача 8 Використовуючи дані звітного балансу робочого часу і додаткові дані за балансом на плановий рік, розрахуйте: 1) баланс робочого часу за звітний рік у людино-годинах, якщо середньооблікова чисельність робітників складала 504 осіб; 2) баланс робочого часу на плановий рік у людино-годинах і у середньому на 1-ого робітника в годинах; 3) планову середньооблікову чисельність робітників, якщо виробнича програма підприємства складе 845 тис. нормо-годин. Таблиця1.11- Вихідні дані для складання балансу робочого часу підприємства за період, що аналізується Показники Звітний рік На плановий рік у середньому на 1 робітника Всього У серед-ньому на 1 робітника 1 Календарний фонд робочого часу, дні 365 365 2 Вихідні і святкові дні 111 113 3 Номінальний фонд робочого часу, дні 4 Не відпрацьовано всього днів – разом щорічні та інші відпустки 25 24 календар. днів – 86%, 26 календар. днів – 14% неявки по хворобі 6,45 скорочено на 9 % по вагітності і пологам 3,5 на фактичному рівні навчальні відпустки та інші неявки, передбачені законодавством 3,9 скорочено на 20% цілозмінні простої 0,2 не плануються прогули 0,2 не плануються неявки з дозволу адміністрації 2,3 не плануються 5 Реальний (ефективний) фонд робочого часу, дні 6 Середня тривалість робочого дня, год. 7,46 7,75 7 Реальний (ефективний) фонд робочого часу, год. Задача 9 Визначте, за рахунок яких факторів, на скільки процентів по кожному фактору та в цілому по підприємству підвищилась продуктивність праці за даними таблиці 1.14. Таблиця1.14 Показники Базисний період Звітний період 1. Обсяг виробництва товарної продукції, тис. грн. 2847 2950 2. Трудомісткість, тис. нормо-годин 3185,5 3445 3. Чисельність основних робітників, осіб 3107 3152 4. Затрати праці основних робітників, тис. людино-годин 4155 4241 5. Чисельність промислово-виробничого персоналу, осіб 4897 5022 Задача 10 Робітник протягом місяця (21 робочі зміни тривалістю 8 годин) виконав такий обсяг робіт: деталей А – 172 шт., норма часу на одну деталь становить 0,64 нормо-годин; деталей К-72, норма часу становить 1,11 нормо-годин. Визначте рівень виконання норм праці робітником-відрядником. ВИСНОВКИ СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
ВСТУП РІШЕННЯ ЗАДАЧ Задача 1 Визначити зростання продуктивності праці за методом нормативно-чистої продукції на основі даних таблиці 1.1. Чисельність промислово-виробничого персоналу у базисному періоді 2225 осіб, у звітному – 2211 осіб. Таблиця 1.1 Назва виробу Обсяг виробництва, шт. Норматив чистої продукції, грн. Базисний період Звітний період А-1 789 831 13342 А-2 229 251 21564 А-3 159 154 17894 А-4 879 822 10254 А-5 107 132 19541 А-6 567 567 11245 Задача 2 У місті, яке налічує 987 тис. жителів, проводилося обстеження домогосподарств з питань економічної активності населення за методологією МОП, котре виявило такий його склад: - 872 тис. осіб у віці від 15-70 років включно; - 69 % - цієї категорії виявили економічну активність; - 83,72 тис. осіб – шукають роботу. В той же час міським центром зайнятості було зафіксовано: - 621,8 тис. осіб – працездатного населення у працездатному віці, які виявили економічну активність; - 34,2 тис. осіб безробітних громадян. Підрахуйте рівень безробіття за результатами обстеження домогосподарств за методологією МОП та за фіксованими даними міського центру зайнятості. Поясніть причину різниці. Задача 3 Визначте місячний заробіток робітника, зайнятого на роботах з нормальними умовами праці, за відрядно-преміальною системою оплати праці на основі даних, наведених в таблиці. Назвіть умови застосування відрядно-преміальної системи. Таблиця 1.2 Показник Значення Місячна норма годин за графіком 167 Розряд роботи 3 Норма виробітку деталей за годину, шт. 9 Технічно обґрунтована норма штучного часу на деталь, хв. 8 Фактичний місячний виробіток, деталей 1741 Розмір премії за виконання місячного завдання до прямого відрядного заробітку, % 13 Розмір премії за кожний процент перевиконання завдання до прямого відрядного заробітку, % 1,1 Дані для розрахунку мінімальної годинної тарифної ставки: - середньомісячний фонд робочого часу - 167 год.; - тарифна сітка наведена в таблиці 1.3. Таблиця 1.3 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 7 8 Тарифний коефіцієнт 1 1,13 1,29 1,48 1,71 1,92 2 2,15 Задача 4 Економістом з нормування праці розраховано, що середній тарифний розряд робіт на дільниці дорівнює 4,5. На виробництві на роботах з нормальними умовами праці зайнято: ІІІ розряд – 26 осіб, ІV розряд - 39 осіб, V розряд - 74 особи, VI розряд – 62 особи. Визначте: середній тарифний коефіцієнт та середню тарифну ставку робіт, що виконуються на даній ділянці; середній тарифний коефіцієнт, середній тарифний розряд та середню тарифну ставку для робітників зайнятих на виробництві. Зробіть порівняльний аналіз показників та дайте пояснення. Якщо є розбіжність між середнім тарифним розрядом робіт та середнім тарифним розрядом робітника вкажіть можливі причини виникнення та заходи по їх подоланню. Дані для розрахунку мінімальної годинної тарифної ставки: - середньомісячний фонд робочого часу - 169,4 год.; - коефіцієнт співвідношення між мінімальним розміром заробітної плати та тарифною ставкою першого розряду 1,28; - тарифна сітка наведена в таблиці 1.4. Таблиця 1.4 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 7 8 Тарифний коефіцієнт 1,00 1,15 1,25 1,47 1,67 1,87 2,01 2,28 Задача 5 На наступний рік передбачається такий план випуску продукції, табл. 1.5. Таблиця 1.5 Вироби Кількість, шт. Трудові затрати на один виріб, нормо-годин Виконання норми за планом, % А 1000 251 115 Б 5000 140 120 В 3000 284 130 Г 400 380 116 Визначте: необхідну чисельність основних робітників при річному фонді робочого часу 1864 годин; чисельність усіх виробничих робітників, якщо основні робітники становлять 60% загальної чисельності робітників; чисельність всього промислово-виробничого персоналу (ПВП) та чисельність керівників, професіоналів, фахівців і службовців, якщо число керівників, професіоналів, фахівців і службовців становить 18% загальної чисельності ПВП. Задача 6 В організації розроблена і впроваджена безтарифна система оплати праці. За звітний місяць визначено, що на оплату праці працівників буде спрямовано 26666,0 грн. На основі даних поданих в таблиці 1.6, визначте заробіток кожного працівника організації за безтарифною системою оплати праці. Опишіть умови для застосування «безтарифної» системи оплати праці. Таблиця 1.6 - Дані для розрахунку фактичної заробітної плати працівників організації за звітний місяць Працівники Кваліфікаційний рівень працівника Кількість відпрацьованих годин Коефіцієнт трудової участі Керівник організації 5,15 194,0 1,1 Перший заступник керівника 4,5 198,5 1,12 Другий заступник керівника 3,9 184,5 1,07 Провідний фахівець 2,95 128,7 0,9 Фахівець 2 категорії 2,41 188,2 1,06 Фахівець 3 категорії 1,89 186,0 1,07 Робітник вищої кваліфікації 2,67 183,1 1,1 Робітник вищої кваліфікації 2,67 183,9 1,04 Кваліфікований робітник 1,85 179,0 1,18 Робітник 1,3 131,0 0,9 Робітник 1,4 177,0 1,09 Некваліфікований робітник 1,1 144,0 1,0 Усього Х 2077,9 Х Задача 7 Хлібопекарська бригада виготовила за місяць 138 ц хліба і 161 ц булочних виробів. Розцінки за 1 ц продукції: хліба – 13,24 грн., булочних виробів – 16,23 грн. Майстер-пекар виконує обов’язки бригадира (доплата за бригадирство – 30% до основної заробітної плати). Тістоміс, формувальник і підсобний робітник працюють у важких умовах праці (доплата – 14%). За звання «Майстер» доплата становить 25% до основної заробітної плати. За виконання змінних завдань і високу якість продукції бригаді встановлена премія у розмірі 20% тарифного фонду. Розрахуйте зарплату кожного члена бригади з урахуванням доплат і премій. Система оплати праці – відрядно-преміальна. Розмір доплат і премій нараховуються у відсотках до розміру основної заробітної плати. Вихідна інформація для нарахування зарплати працівникам бригади наведена в таблиці1.8. Таблиця1.8- Присвоєні розряди і відпрацьований час членів хлібопекарської бригади Склад бригади Тарифний розряд Відпрацьований час, год. Майстер-пекар Y 174 Тістоміс IY 146 Формувальник ІІІ 174 Підсобний робітник ІІ 164 Вихідна інформація для визначення годинної тарифної ставки: – середньомісячний фонд робочого часу – 166,2 годин; – мінімальний місячний розмір заробітної плати робітника 1-ого розряду взяти на рівні прожиткового мінімуму на одну працездатну особу; – тарифна сітка наведена в таблиці 1.9. Таблиця 1.9 Тарифний розряд 1 2 3 4 5 6 Тарифний коефіцієнт 1,00 1,08 1,23 1,35 1,54 1,8 Годинна тарифна ставка, грн. Задача 8 Використовуючи дані звітного балансу робочого часу і додаткові дані за балансом на плановий рік, розрахуйте: 1) баланс робочого часу за звітний рік у людино-годинах, якщо середньооблікова чисельність робітників складала 504 осіб; 2) баланс робочого часу на плановий рік у людино-годинах і у середньому на 1-ого робітника в годинах; 3) планову середньооблікову чисельність робітників, якщо виробнича програма підприємства складе 845 тис. нормо-годин. Таблиця1.11- Вихідні дані для складання балансу робочого часу підприємства за період, що аналізується Показники Звітний рік На плановий рік у середньому на 1 робітника Всього У серед-ньому на 1 робітника 1 Календарний фонд робочого часу, дні 365 365 2 Вихідні і святкові дні 111 113 3 Номінальний фонд робочого часу, дні 4 Не відпрацьовано всього днів – разом щорічні та інші відпустки 25 24 календар. днів – 86%, 26 календар. днів – 14% неявки по хворобі 6,45 скорочено на 9 % по вагітності і пологам 3,5 на фактичному рівні навчальні відпустки та інші неявки, передбачені законодавством 3,9 скорочено на 20% цілозмінні простої 0,2 не плануються прогули 0,2 не плануються неявки з дозволу адміністрації 2,3 не плануються 5 Реальний (ефективний) фонд робочого часу, дні 6 Середня тривалість робочого дня, год. 7,46 7,75 7 Реальний (ефективний) фонд робочого часу, год. Задача 9 Визначте, за рахунок яких факторів, на скільки процентів по кожному фактору та в цілому по підприємству підвищилась продуктивність праці за даними таблиці 1.14. Таблиця1.14 Показники Базисний період Звітний період 1. Обсяг виробництва товарної продукції, тис. грн. 2847 2950 2. Трудомісткість, тис. нормо-годин 3185,5 3445 3. Чисельність основних робітників, осіб 3107 3152 4. Затрати праці основних робітників, тис. людино-годин 4155 4241 5. Чисельність промислово-виробничого персоналу, осіб 4897 5022 Задача 10 Робітник протягом місяця (21 робочі зміни тривалістю 8 годин) виконав такий обсяг робіт: деталей А – 172 шт., норма часу на одну деталь становить 0,64 нормо-годин; деталей К-72, норма часу становить 1,11 нормо-годин. Визначте рівень виконання норм праці робітником-відрядником. ВИСНОВКИ СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ