0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Конспект лекційного заняття із курсу «Сучасна українська літературна мова: фонетика» Тема “Склад і складоподіл” (ID:849473)

Тип роботи: інше
Дисципліна:Філологія
Сторінок: 11
Рік виконання: 2022
Вартість: 200
Купити цю роботу
Зміст
Основні питання лекції: 1.Склад. Теорії складу в українському мовознавстві. 2. Типи складів. Склади відкриті і закриті, прикриті і неприкриті, їх місце в українській мові. 3. Структура складу в старослов’янській і сучасній українській мові. 4.Основні закономірності складоподілу. Складоподіл у сполуках з одним, двома, трьома і чотирма інтервокальними приголосним. 5.Складоподіл і поділ слова для переносу. 6. Складоподіл у словах з довгими приголосними.
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
1.2.Типи складів. Склади відкриті і закриті, прикриті і неприкриті, їх місце в українській мові. Відомо, що в слові є стільки складів, скільки голосних. Голосні звуки називають складотворними, решту – нескладотворчими. Якщо в складі є кілька звуків, складотворчий утворює його вершину. Склад не виражає ніякого значення. Із складів утворюються слова, які бувають односкладові, двоскладові, трискладові, багатоскладові. Наприклад: мед, кіно, писати, перезимувати. Склади за характером кінцевих звуків поділяють на відкриті і закриті. Відкриті закінчуються на голосний звук (во-гонь, вез-ти), закриті – на приголосний (під-три-ма-ти, по-хід). За початковим звуком склади ділять на прикриті, які починаються з приголосного звука (че-рез, ли-стя), і неприкриті, що починаються з голосного (о-ко, ду-ет). З урахуванням обох ознак в мові можна виявити чотири типи складів (Ю. О. Карпенко у посібнику «Фонетика і фонологія сучасної української мови» виділяє 4 основні типи складів): 1)прикрито-відкриті (ви-ріб, мо-лодь); 2)прикрито-закриті (ро-змах, від-чу-ти); 3)неприкрито-відкриті (у-чи-ти, лі-а-на), 4)неприкрито-закриті (об-хід, ді-од). У структурі питомих слів сучасної української літературної мови абсолютно переважають прикрито-відкриті склади (коло 75 відсотків усіх складів, а відкриті склади з одним приголосним становлять приблизно 59 %. Складів прикрито-закритих українська мова нараховує десь близько 19 %, неприкрито-відкритих близько 5 % і неприкрито-закритих менше 1 %. ). Найдовший склад в українській мові включає 7 звуків: мі-ні-стерств (родовий відмінок множини). Як бачимо, в українській мові панує відкритий склад, що є залишком закону відкритих складів, який колись діяв у праслов’янській мові і припинив свою дію в давньоукраїнській мові в ХІ – ХІІ ст. (внаслідок занепаду редукованих). Крім того, склади бувають наголошені (рóз-клад) і ненаголошені (пí-сня).
Інші роботи з даної категорії: