0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Проектування виробицтва пробіотику (ID:1010055)

Тип роботи: курсова
Дисципліна:Фармакогнозія
Сторінок: 24
Рік виконання: 2022
Вартість: 250
Купити цю роботу
Зміст
ЗМІСТ Реферат…………………………………………………………………………….3 Вступ……………………………………………………………………………….5 1. Техніко-економічне обгрутування виробництва пробіотику ………………..7 1.1. Вибір та обгрунтування місця розташування … …………………………7 1.2. Вибір та обгрунтування технологічної схеми виробництва …………….7 2. Підбір технологічного обладнання……………………………………………...12 3. Архітектурно-будівельна частина………………………………………………16 3.1 Вибір та обгрунтування конструктивних рішень…………………………..16 3.2 Обгрунтування вибору інженерних мереж………………………………….18 3.3 Визначення техніко-економічних показників генерального плану та обгрунтування його побудови………………………………………………..18 Висновки…………………………………………………………………………….22 Список використаних джерел…………………………………………………….
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
1. Техніко-економічне обгрутування виробництва пробіотику 1.1. Вибір та обгрунтування місця розташування Вибір місця розташування підприємств є однією з передумов проектування підприємства. Для цього насамперед потрібно: - вивчити сировинну базу регіону; - проаналізувати діяльність піприємств-конкурентів у даному місці розташування; - потреби в пробіотиках серед місцевого насення; - наявність людських ресурсів та професійних фахівців. У даній курсовій роботі мною обрано розташувати підприємство з виробництва пробіотиків у м. Шепетівка, що на Хмельниччині. Насамперед, це зумовлене такими факторами: - зручне географічне розташування; - наявність сировинної бази; - відсутність підприємств-виробників пробіотику в регіоні; - середній рівень безробіття – можливість створення робочих місць для населення. 1.2. Вибір та обгрунтування технологічної схеми виробництва Виробництво пробіотиків складається з таких технологічних етапів: - культивування бактерій в біореакторах; - ферментація (τ=18-20 год; t=35-37 °C); - охолодження до t=3-5 °C; - бактофугування; - змішування із захисним середовищем; - сублімаційна сушка; - змішування культур; - надання лікарської форми; - маркування і пакування; - відпуск та реалізація готової продукції. Принципово технологічну схему виробництва пробіотиків представлено на рис.1.1. Культивування бактерій проводять у біореакторах. Після перевірки на герметичність та обробки фільтрів біореактор стерилізують при 130 °С протягом 90 хв. Потім у нього вводять гідролізатно-молочне середовище або азидно-глюкозний бульйон. Стерилізація та охолодження живильного середовища, а також нарощування клітин молочнокислих бактерій здійснюються у ферментаторі, що має мішалку, в якому автоматично регулюються температура та рН на заданому рівні [7]. У підготовлене стерильне середовище, охолоджене до оптимальної температури розвитку подають закваску в кількості 5-8%. Засів живильного середовища проводять біфідобактерій 2 - 3-ї генерації. Після культивування проводять контроль біомаси. Біологічна концентрація біфідобактерій має бути не менше 108 клітин/мл, стороння мікрофлора повинна бути відсутня, рН має бути на заданому рівні. Після цього культуру охолоджують до 3..5 °C направляють на бактофугування для отримання бактеріальної маси. Відділення клітин від середовища здійснюють наприкінці логарифмічної фази зростання, коли в культуральній рідині (1 см3) містяться сотні мільйонів - одиниці мільярдів активних клітин. Бактеріальну масу з культуральної рідини виділяють на бактофузи. Для цієї мети можна використовувати центрифугу. Бактеріальна маса після бактофугування містить сотні мільярдів клітин на 1 см3, вихід біомаси становить 0,5-0,8%. Отриману бактеріальну масу змішують із захисним середовищем у співвідношенні 1:2 - 1:4. Біомасу з середовищем висушування перемішують 3± 0,5 хв механічною мішалкою, розливають у стерильні ємності та передають на ділянку розливу в ампул по 2 см3 або розливають у лотки шаром 6-8 мм [12]. Розлив біомаси в ампули проводиться при постійному перемішуванні. На початку, середині і кінці розливу відбирають проби для визначення сторонньої мікрофлори та життєздатності біфідобактерій, рівномірності та точності розливу. Заповнену ампулами касету прикривають декількома шарами стерильної марлі, металевою кришкою і передають для заморожування низькотемпературну установку, де витримують препарат при температурі - 40 ± 2 °С протягом 48 ± 2 години. Висушування проводять при тиску 13,3 ± 0,13 Па температурі -30 ± 4 °С протягом 24 ± 2 год, далі підвищують температуру до + 28 ± 2 °С протягом 16 ± 2 год і витримують 20 ± 2 години. Тривалість сушіння суспензії на лотках 6-12 год. Після закінчення процесу сушіння проводиться запаювання ампул. Герметизацію ампул здійснюють пізніше 72 год після закінчення ліофілізації на автоматі для запаювання ампул в атмосфері азоту. Сухий бактеріальний концентрат, висушений на лотках, подрібнюють та визначають титр. Концентрат повинен містити від 150 до 300 млрд. клітин в 1 р. Масова частка вологи в ньому не повинна перевищувати 3,5%. Допускається наявність сторонньої непатогенної мікрофлори не більше 10 клітин на 1 г. Закупорка сухих біопрепаратів унаслідок їх гігроскопічності проводять під вакуумом . У приміщенні контролю проводять перевірку герметичності капсул та візуальний контроль. Капсули, що пройшли контроль та огляд, відправляють на маркувальну машину, потім укладають по 30 штук у пачки з картону. У кожну пачку укладається інструкція із застосування препарату. На кожній одиниці споживчої тари нанесено маркування із зазначенням наступних інформаційних даних: найменування підприємства-виробника, його адресу, товарний знак, найменування продукту; масова частка жиру у відсотках; склад продукту, маса нетто у грамах, умови зберігання, термін придатності, дата виготовлення; позначення ТУ; харчова та енергетична цінність продукту; штрих-код, вміст у продукті живих біфідобактерій не менше 107 клітин на 1 см3 на кінець терміну придатності; загальний вміст у продукті молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності - не менше 107 клітин на 1 см3; інформація про сертифікацію [10]. Тара та пакувальні матеріали, що застосовуються для розливу та пакування, відповідні вимогам чинних стандартів. Упакований у транспортну тару продукт доохолоджують у холодильній камері до температури трохи більше 6°C, після чого технологічний процес вважається закінченим. Після охолодження у камері продукт вважається готовим. Термін зберігання готового продукту при температурі 3-10 °С 8 місяців від дня виготовлення. Нарощування клітин в умовах безперервного культивування передбачає постійний приплив живильного середовища та одночасне видалення продуктів життєдіяльності. В результаті цього мікроорганізми набувають здатності до продуктивного незагасаючого в часі зростання, що дає можливість отримати закваску і бактеріальний концентрат активніші, а також збільшити вихід продукції з існуючого обладнання.