0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Продуктивність праці персоналу підприємства вимірювання, чинники і резерви підвищення (ID:380349)

Тип роботи: курсова
Сторінок: 49
Рік виконання: 2020
Вартість: 250
Купити цю роботу
Зміст
ВСТУП 5 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ 7 1.1 Сутність поняття продуктивності праці 7 1.2 Фактори, що впливають на продуктивність праці 11 1.3 Методичні підходи до оцінювання продуктивності праці 14 Висновки до розділу 1 22 РОЗДІЛ 2 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ 23 2.1 Економічна характеристика діяльності підприємства 23 2.2 Аналіз продуктивності праці на підприємстві 29 2.3 Мотивація праці працівників підприємства як фактор підвищення її продуктивності 30 Висновки до розділу 2 33 РОЗДІЛ 3 ОБГРУНТУВАННЯ РЕЗЕРВІВ ЗРОСТАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ 35 3.1 Шляхи підвищення продуктивності праці 35 3.2 Обґрунтування шляхів підвищення продуктивності праці 37 Висновки до розділу 3 38 ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 39 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 41 ДОДАТКИ 46
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
ВСТУП Актуальність теми. У зв’язку з розвитком та реформуванням економіки України, появою нових структур виробництва та управління, перед багатьма підприємствами постає проблема перебудови системи управління працею задля підвищення її продуктивності. Основним в управлінні продуктивністю праці є створення сприятливого середовища та умов для її планування та управління, пошуку резервів її підвищення. Досягнення найвищих кінцевих результатів при найменших затратах і є оптимальною схемою створення програми управління продуктивності праці та впровадження її у виробничий процес. Тема курсової роботи «Продуктивність праці персоналу підприємства вимірювання, чинники і резерви підвищення». Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанню сутності питання продуктивності праці та методів її вимірювання, аналізу та оцінки, виявленню резервів її росту останнім часом було приділено значну увагу вітчизняними науковцями, такими як В.Ф. Андрієнко, В.Д. Базилевич, Д.П. Богиня, І.М. Бойчик, П.П. Борщевський, В.О. Василенко, Ф.Ф. Веклич, Т.П. Галушкіна, Б.М. Данилишин, А.В. Калина, В.Н. Шамота та інші. Однак дана тема досі залишається актуальною та проблематичною, адже підвищення продуктивності праці залишається прихованим джерелом збільшення обсягів та якості виробництва за незмінних витрат ресурсів. Окрім цього, нерозглянутим на належному рівні є конкретизація поняття продуктивності праці як облікової категорії, адже в обліку продуктивність не відображається, проте розраховується на основі саме облікових показників. Метою роботи є систематизація та узагальнення поглядів вітчизняних і зарубіжних науковців щодо питання трактування сутності продуктивності праці як квінтесенції ефективності трудової діяльності, визначення вимірювань, чинників і резервів її підвищення. Для досягнення зазначеної мети було поставлено наступні завдання: – визначити сутності поняття продуктивності праці; – виокремити фактори, що впливають на продуктивність праці; – навести методичні підходи до оцінювання продуктивності праці; – зазначити економічну характеристику діяльності підприємства; – проаналізувати продуктивність праці на підприємстві; – оцінити мотивацію праці працівників підприємства як фактор підвищення її продуктивності; – обґрунтувати резерви зростання продуктивності праці на підприємстві. Об’єктом дослідження є продуктивність праці. Предмет дослідження – вимірювання, визначення чинників та резервів підвищення продуктивності праці на підприємстві. Методи дослідження. Для досягнeння поставлeної мeти були використані загальнонаукові та спeціальні мeтоди наукового пізнання. Зокрeма, такі методи як: вивчення і аналіз наукової літератури; вивчення і узагальнення вітчизняної та зарубіжної практики; абстрагування; мeтод систeмного підходу; мeтод групувань, а також методи моделювання, порівняння, аналізу та синтезу. Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 21 найменування на 2 сторінках. Загальний обсяг роботи – 47 сторінок, включаючи 2 таблиці та 2 рисунка.   ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ Отже, продуктивність праці як економічну категорію розглядають як ефективність витрат праці, можливість конкретної праці створювати за одиницю праці визначену кількість матеріальних благ. Зростання продуктивності праці означає збільшення кількості продукції, виготовленої за одиницю часу, або економію робочого часу при виготовлені певної кількості продукції або послуг. Ріст продуктивності праці виражається у таких формах: скорочення витрат праці на одиницю продукції; зміна співвідношення між живою та уречевленою працею, що призводить до зменшення сукупних витрат; ріст маси споживацьких вартостей. Вивчення сутності продуктивності праці буде недостатньо висвітленим без розгляду факторів, які впливають на її рівень: матеріально-технічні, організаційні, соціально-економічні, внутрішньовиробничі, галузеві і міжгалузеві, регіональні, загальнодержавні, природні умови, інноваційні та інші. Важливою передумовою визначення результативності праці є правильне обчислення рівня і динаміки продуктивності праці в усіх сферах економіки. Вимірювання продуктивності праці має ґрунтуватися на розумінні економічного її змісту, визначенні показників, які можуть характеризувати рівень продуктивності праці у часі і просторі. На підприємстві готельної галузі спостерігається позитивна динаміка зростання середньомісячної заробітної плати працівників підприємства у 2018 році на 405,19 грн., а у 2019 році на 249,76 грн. при відповідному збільшенні середньої суми премій у 2018 році на 40,14 грн., а у 2019 році на 27,75 грн.. Ці тенденції є мотивуючим фактором для якісного виконання роботи кожним працівником підприємства, враховуючи те, що сума середньої заробітної плати по підприємству значно перевищує встановлений в Україні на даний момент рівень мінімальної заробітної плати 630 грн. За даний період спостерігається позитивна динаміка показника продуктивності праці персоналу готельного комплексу «Діамант» у 2018 році, але у 2019 році даний показник зменшився у зв’язку із кризовими явищами, внаслідок чого зменшились доходи потенційних споживачів готелю і їх кількість за цей період. З метою підвищення продуктивності праці персоналу готельного комплексу «Діамант» необхідно впровадити додаткові преміальні виплати працівникам, які бездоганно і якісно виконують свої обов’язки. Джерелом для виконання цього заходу може бути книга скарг і пропозицій, в якій фіксуються враження потенційних відвідувачів щодо якості їх обслуговування окремими працівниками і підрозділами готельного комплексу «Діамант». З метою поліпшення зміни режимів праці й відпочинку пропонується ввести п’ятихвилинні перерви для відпочинку через щогодини роботи. Для посилення матеріальної зацікавленості працівників у зростанні виробництва та підвищенні ефективності роботи підприємств необхідно вдосконалювати системи матеріального стимулювання, винагороди за підсумками роботи за сезон, інші форми матеріального заохочення. Крім зарплати і премій, система матеріального стимулювання може включати в себе пенсійні накопичення, участь в прибутках, оплату навчання, безвідсоткові позики на покупку будинку або машини, оплату харчування або проїзду працівників, оплату відпочинку працівника, різноманітні допомоги, страхування. Підвищення продуктивності праці треба розглядати разом з оплатою праці. Завдяки підвищенню продуктивності з’являються можливості поліпшення оплати праці. При цьому кошти на оплату праці необхідно використовувати так, щоб темпи зростання продуктивності праці випереджали темпи зростання оплати. Лише тоді створюються можливості для збільшення темпів розширеного виробництва. З метою виявлення резервів використання робочого часу на кожному робочому місці необхідно періодично проводити атестацію шляхом здійснення фотографії робочого місця засобами хронометражу. З метою підвищення рівня продуктивності праці у готельному комплексі «Діамант» у службі прийому і розміщення необхідно використовувати сучасні інформаційні технології. В даному випадку доцільно використовувати інформаційну систему, створену спеціально для підприємств готельного бізнесу під назвою «HOTEL 3».